Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lännviksrevyn körde sin femte upplaga - oklart om det blir en sjätte upplaga

I helgen ekade skrattsalvorna i den lilla källarlokalen i Lännviken mellan Malung och Öje när sju glada ungdomar bjöd påjubileumsrevyn "Trättskurär"(utskällningar). Trättskurarna delades ut med den äran och blandades med sång och dansnummer. Bakom revyn står traktens ungdomar.

Annons

Lännviken är självklart den geografiska utgångspunkten förLännviksrevyn även om det görs en del utflykter till grannbyarna Öje, Malung och Lima. Det är en fartfylld och omväxlande revy på nästan två timmar utan paus. De flesta numren framförs på dialekt. Främst på malungsmål men det unga revysällskapet ryggar inte för öjsmål, björbomål, några fraser älvdalska och till och med limmål i numret "Hä bjär te Lima”, där hela byn samlas på ett krismöteför att diskutera den eländiga trafiksituationen på vintrarna. Som slutkläm hyllas 50-årsjubilerandeSkinnarspelet med en modern tolkning under rubriceringen ”Den underbara kommunen”. I en årskavalkad tar man upp lokala händelser som skett under det gångna året.

– Mycket av materialet till revyn har kommunalpolitikerna själva bjudit på. Vi har bara satt en knorr på det hela. Efter ett händelserikt år med vamasbråk, nyöppnad hängbro, norsk skidskandal, valet i USA, flygplatsplaner i Sälenoch usel kommunal ekonomi har det inte varit särskilt svårt att skriva årets revy som är den femte i ordningen, konstaterar 16-årige Erik Karlsson, som sedan starten 2013 agerat regissör, aktör och textförfattare i det unga, revyprojektet.

Eftersom en stor del av materialet framförs på lokala dialekter har ungdomarna fått viss språklig assistens med texter på björbomål och limmål. Självaste kommunalrådet, Kurt Podgorski, som får ta emot en del kängor i föreställningen, har skrivit ett tacktal till den jubilerande revyn. Talet framförs mycket träffande av scenarbetare Johan Henriksson i kommunalrådets skepnad.

Inför femårsjubilée thar Lännviksrevyn, som är en av Sveriges minsta revyer, blivit sponsrade med en sångtext från en av Sveriges störstarevyer i Falkenberg. Ett nummer som Lännviksrevyn gjort en lokal vinkel på genom att flytta händelsernafrån Mellbystrand till ”Vitnsand” i Öjesjön. Totalt består årets revy av tjugonummer som bjuder på sång, musik, dans, sketcher och monologer.

Olov Runesson, jämnårigmed Erik agerar revyorkester och bjuder själv på ett hyllningsmedley till rockgruppen Kent. Ny föråret är Amadeus Hedlund, med talang för både sång, musicerande ochteater. Gamla i gamet är förutom Erik och Olov, Agnes Nilsson, Elsa Karlsson, Wilma Henriksson och revyveteranen Andreas Martinsson som varit med sedan starten.

Andreas karaktär Turesson har återkommit i varje revysedan 2013. I år dyker Turesson upp i sketchen ”Sjökstuggo".

– Turesson är min huvudkaraktär och måste finnas med i en Lännviksrevy. Han är den karaktär jag tycker mest om att spela vilket kan bero på att jag ofta känner igen mig i honom. Under årenslopp har han blivit som en del av mig och det skämtar vi friskt om i vardagen med repliker från revyerna, säger Andreas.

Efter fjolårets succé hade man planerat in totalt sju föreställningar under två spelhelger. Efterfrågan var dock så stor att man satte in en extraföreställning. Närmare 200 revyentusiaster fick njuta av den femte revyn i Lännviken

– Nu väntarett nytt kapitel i de äldsta revyrävarnas liv, gymnasiestudier, för en del på annan ort. Förhoppningsvis ska vi få till en ny revy inom en snar framtid, men det återstår att se. Vår mycket lilla revylokal äri behov av renovering och det är dessvärre ont om andra lokaler just i Lännviken. Men vi tror absolut inte att detta kan släcka vårt brinnande revyintresse, säger Erik Karlsson, med eftertryck.

Andreas Martinsson och Erik Karlsson delgav publiken sina efarenheter av att vara gifta i många år.

Amadeus Hedlund letar i all förtvivlan efter turistbyrån i Malung.

Elsa Karlsson, Wilma Henriksson och Agnes Nilsson uppmärksammade

Trafiksituationen i Lima är som gjord för att hamna i en revy.

Johan Henriksson framförde det tal som Kurt Podgorski skickat till revyn.

Olov Runesson, revyns enmansorkester, med sitt dragspel.

Finalnumret i Lännviksrevyn, kanske det sista numret som kommer att visas av revygänget i Lännviken.

Mer läsning

Annons