Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart med förhandlingarna i Malung-Sälen –drygt 51 tjänster försvinner och 13 sägs upp

Förhandlingarna vid Malung - Sälens kommun avslutades under torsdagen. Sammantaget flörsvinner 51 tjänster vid kommunen och till sist är det nu 13 personer som kommer att sägas upp på grund av arbetsbrist. De kommer att få uppsägningstid mellan sex månader och ett år.
– Det är mycket tråkigt, men vi är tvingade till detta, säger kommunalrådet Hans Unander.

Annons

Under hela våren har det pågått en process där budet har varit att Malung - Sälens kommun skulle plocka bort 55 medarbetare. Under resans gång har flera medarbetare och chefer lämnat kommunen för andra jobb eller gjort uppgörelser med kommunen.

– Dessutom har en rad vakanta tjänster som varit utlysta inte tillsats och sammantaget innebär det att det till sist inte var så många som måste sägas upp, säger Anders Löwenberg, kommunikatör i kommunen.

Ända in i det sista har diskussioner pågått med anställda om olika pensionsavgångar och så sent som i veckan kom det flera uppgörelser.

Nu blev det till sist 13 anställda som kommer att sägas upp på grund av arbetsbrist. Beroende på ålder och anställningstid får de lite olika ersättning. De som varit anställda minst ett år kommer att få sex månadaders uppsägningstid. De som är över 57 år och har varit anställda i minst tio år får ett års uppsägningstid.

Näringslivsenheten är en av de delar som drabbats hårdast, där försvinner sammanlagt 5,5 tjänster. Det är i stort sett hela enheten. Kostenheten försvinner och kulturen är en annan del som kommer att få ta stor del av smällen.

Kommunen räknar med att spara tre miljoner innevarande år och nästa år blir den 25 miljoner kronor för att 2019 vara på sammantaget 27,5 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons