Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans berättade om gamla företag i Malung

Hans Öjes har tidigare besökt ett PRO-möte i Malung och berättade om skinnföretag i Malung.
Han var självklart ett uppskattat besök när han nu medverkade igen. Den här gången visade han andra företag som har funnits och som fortfarande finns i Malung.

Annons

Sedan många år har Hans Öjes samlat in mängdermed information om olika förtag som finns och har funnits i Malung och kunde visa bilder, filmsnuttar och ljudupptagningar från förr.

Trots att det var fint väder och trots att Stina Nilsson gjorde sina försöksheat i VM på längdskidor var det många som kom och såg och lyssnade på Hans Öjes när han berättade omföretagandet i Malung.

Det är en avsevärd mängd medinformation Hans Öjes har samlat. Besökarna på mötet imponerades av den uppfinningsrikedom som fanns i Malung. Någon gör ett takräcke till sin bil för han behöver ett sådant och en tid därefter så är hans fabrik i full produktion och ledande i Sverige i tillverkning av takräcken. Andra uppfinnare har konstruerat glasfibermaskiner som tillverkat glasfiberspön. Även fiskedraget wobblern har utvecklats i Malung. Vem visste att JOFA sålde fyrverkerier, barnvagnar, gräsklippningsmaskiner och möbler? Allt det fick besökarna veta och mer därtill.

Kiosker har det funnits i Malung, bland annat Mur-Lars-kiosken, Nisskiosken, Brovaktens kiosk, Telekiosken och Druvans kiosk. Det var många i publiken som log igenkännande när man fick se bilder på dessa och fick minnas många andra kända företagsnamn i Malung.

Efter ett mycket uppskattat och givande föredrag. Efteråt så blev det fika med hembakt bröd och lotteridragning innan man kunde gå hem och se hur det gick för Stina i VM.

Mer läsning

Annons