Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gabriel Ehrling: Svek mot väljarna om S-kommunalrådet väljer riksdagen före opposition

Annons

Krisande ekonomi, kommunal propagandaverksamhet och ledande politiker (S) som gör sig oanträffbara i veckor.

Ja, Malung-Sälens kommun är närmast ökänd i spalterna på ledarsidan. Till slut blev läget ett problem för hela S-distriktet, som i fjol bad riksdagsman Hans Unander (S) vända hem för att bringa ordning. Och det gjorde han. Med besked!

I vad som lät som ljuv musik i varje skattebetalares öron förklarade det nyvalda kommunalrådet i mars att: "Det kommer att märkas tydligt på alla nivåer inom kommunen att nu är det ekonomin som går i första hand. Vi kan inte fortsätta handla trots att plånboken är tom".

Det är därför med stor oro invånarna bör se på Unanders önskan att både ha kakan och äta den inför nästa års val: Unander vill förvisso vara kommunalråd även efter valet, men står samtidigt kvar på valbar plats till riksdagen. I en intervju i gårdagens tidning gjorde han klart att vid ett maktskifte på hemmafronten, då packar han åter väskan och reser till Stockholm. Med den förnumstighet som kännetecknar S-riksdagsmän förklarade Unander att han "gör bättre nytta" i riksdagen än i opposition.

LÄS ÄVEN (+):

Här är Hans Unanders reservplan – om han förlorar valet i Malung-Sälen

Till Unanders försvar ska sägas att det var under extraordinära omständigheter han vände hem: Kommunen var verkligen i kris! De olika uppdragens vitt skilda ekonomiska ersättningar spelar säkert också in (oppositionsråd i Malung-Sälen är enbart arvoderade på halvtid).

Men sett utifrån kommundemokratin, där aktivt oppositionsarbete verkligen är en dygd, går det inte att låta en sådan hållning gå ostraffad förbi. Detta särskilt då läget i Malung-Sälen har förvärrats av att enda alternativet till den flathänta kommunledningen har varit en svag opposition.

För S är läget direkt pinsamt. Beskedet till väljarna blir nämligen: Vi körde kommunen i botten, och har kanske en bra kandidat att företräda oss efter valet!

LÄS ÄVEN:

Fler ledare och krönikor av Gabriel Ehrling

Mer läsning

Annons