Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årsredovisningarna upprättades inte i tid – nu åtalas företagets företrädare för bokföringsbrott

En man från Malung-Sälens kommun ska inte ha sett till att upprätta en årsredovisning i tid för sitt företag. Detta gäller årsredovisningarna för tre räkenskapsår.
Nu åtalas mannen misstänkt för tre fall av bokföringsbrott. Han förnekar brott.

Annons
En man från Malung-Sälens kommun har åtalats misstänkt för tre fall av bokföringsbrott. Mannen ska inte ha sett till att upprätta en årsredovisning för sitt företag, för tre räkenskapsår. Foto: Jessica Gow/TT

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Snöskottning på tak: Här är dundertabben som kan göra ett stort hål i din plånbok

Strömavbrott under vintern kan snabbt kyla ditt hus – tips för att hålla värmen

Lista: De mest jagade skotermärkena i Dalarna – så tjänar du tusenlappar på att sälja eller köpa skoter

SÅ KÖPER DU PLUS

Mannen i fråga är i 50-årsåldern och bosatt i Malung-Sälens kommun. Hon har nu åtalats vid Mora tingsrätt misstänkt för tre fall av bokföringsbrott.

Enligt åtalet har mannen varit företrädare för ett företag med säte i hemkommunen och uppsåtligen, eller av oaktsamhet, åsidosatt bolagets bokföringsskyldighet genom att inte avsluta den löpande bokföringen med en årsredovisning.

Detta gäller räkenskapsåren som avslutades den 31 augusti 2013, 2014 och 2015. Årsredovisningarna skulle ha upprättats före den 1 mars nästkommande år.

Åklagaren skriver i åtalet att årsredovisningarna för de båda förstnämnda räkenskapsåren upprättades först drygt ett år senare. Vad gäller räkenskapsåret som avslutades i augusti 2015 så har ingen årsredovisning ännu upprättats, enligt åtalet.

"Till följd härav har rörelsens ekonomiska resultat och ställning inte i huvudsak kunnat bedömas med ledning av bokföringen", skriver åklagaren i åtalet.

Den åtalade mannen vidgår de faktiska omständigheterna men förnekar brott.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning

Annons