Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Malung-Sälen vill lägga ned hela näringslivskontoret

Malung-Sälens kommun planerar att lägga ned sin näringslivsenhet.
Arbetsuppgifterna kommer i stället att hamna hos kommunalrådet Hans Unander (S), samt kommunchefen Olle Emanuelsson.
– Vi har helt enkelt inte pengar att betala ut allas löner, säger Hans Unander.

Förra veckan kom beskedet att 55 personer varslas från Malung-Sälens kommun för att få ordning på kommunens ekonomi.

Kommunstyrelsens ordförande Hans Unanader (S) berättar på onsdagen att beslutet om att lägga fram det här förslaget fattades vid tisdagens möte i kommunstyrelsens arbetsutskott.

– Rent politiskt sett är frågan redan avgjord. Det här ingår såklart i frågan om det stora varslet på 55 tjänster, det är en del av det. Sedan ska de formella förhandlingarna med facken ske, säger Unander.

Hur många tjänster berörs och hur stor besparing innebär detta?

– Det råder lite delade meningar om hur många tjänster det gäller, men min personalchef har sagt att det är 5,5 tjänster det handlar om. Sedan vet jag inte den exakta siffran gällande besparingen, men det handlar om ett par miljoner kronor, säger Hans Unander.

Frågan bollas vidare till kommunens kommunikationsstrateg Anders Löwenberg.

– Om vi utgår från samtliga, alltså 5,5 tjänster, så handlar det på årsbasis om totalt 3,6 miljoner kronor i minskade löneskostnader, svarar han.

Förslaget är att näringslivskontorets arbetsuppgifter kommer att läggas på Hans Unander själv samt den nytillträdde kommunchefen Olle Emanuelsson.

– Vi har helt enkelt inte pengar att betala ut allas löner. Vi måste satsa på vård, skola och omsorg och därför har vi tagit beslutet att lägga det här förslaget. Arbetsuppgifterna som näringslivskontoret har kommer att landa hos mig samt kommunchefen, säger Hans Unander.

Blir det inte en väldigt stor arbetsbörda på er två?

– Många av dessa frågor hamnar redan hos kommunstyrelsens ordförande, frågor om större etableringar och så vidare. Och visst blir det en ökad arbetsbörda även på mig och kommunchefen, men många kommunanställda kommer att få en ökad arbetsbörda på grund av varslet på 55 tjänster så det är väl inte mer än rätt att även vi ska få mer att göra, säger Hans Unander.

Hur tror du att företagen, främst de inom turismbranschen, kommer att märka av detta?

– Min ingång till detta är att företagen själva är bäst på att driva företag, så de kommer inte att påverkas direkt av detta. Däremot kommer de att sakna näringslivskontoret i form av stöd och annat, säger Hans Unander.

Vad händer härnäst?

– Det ska ske förhandlingar med facken samt göras risk- och konsekvensanalyser. Jag vet inte när kontoret kan komma att stänga, det handlar om när de fackliga förhandlingarna är avslutade, säger Hans Unander.

DT.se har varit i kontakt med näringslivschefen Maggie Grundén, men hon uppger att hoin inte i nuläget kan uttala sig i saken.

– Jag sitter lite på två stolar, dels som medarbetare och dels som arbetsgivare, säger Maggie Grundén.

P4 Dalarna var först med nyheten om att näringslivsenheten, med 5,5 heltidstjänster enligt ett förslag försvinna.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Oro bland personal efter Malung-Sälens kommuns varsel

Ekonomisk slagsida i Malung–Sälen – kritiken mot kommunen fortsätter

Kommunalråd Kurt Podgorski svarar på kritiken: "Det är alltid lätt att vara efterklok"

Hon tog konsekvensen av kommunens misslyckande i Malung - slutade med politiken

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android