Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Malung-Sälen ser över de generella lönenivåerna

Malung-Sälen är en av de kommuner i länet som redovisar Sverigelåga lärarlöner. Kommunalrådet Kurt Podgorski (S) ser det som avgörande att hyfsa till lönenivåerna.

– Det är föga hedrade att hamna i bottenlistor. Historiskt har vi aldrig varit en höglönekommun, men för att klara av framtidens utmaningar måste vi kunna erbjuda konkurrenskraftiga löner. Det gäller alla personalgrupper, säger han.

Kommunen har inlett en översyn.

– I en snar framtid, med de kommande årens stora pensionsavgångar, måste vi klara detta. Löner är en konkurrensfaktor. Så är det bara.

– Samtidigt är vi - och andra små kommuner - hårt ekonomiskt pressade. Vi ligger på plus, men det är ett stenhårt arbete. Varje enskild procents löneökning ger ett stort utslag på den kommunala ekonomin, säger han.

Av den kommunala budgeten på 550 miljoner går cirka 300 till löner.

– Vår verksamhet handlar mycket om personalkostnader. Personalen är det viktigaste vi har, men samtidigt också det dyraste. I en situation där befolkningen minskar blir det ingen lätt ekvation att fixa högre löner. Men för att överleva måste vi försöka, säger Kurt Podgorski.