Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Malmberget lockade Svärdsjöfilmare

De fastnade för historien om Malmberget, som brottas med ett komplicerat förhållande till gruvbolaget som både föder och äter upp orten. Nu har Alexander Rynéus och Per Eriksson gjort en dokumentärfilm som i veckan tävlar på Tempo dokumentärfilmfestival i Stockholm. Nästa torsdag visas den på Svt.

Alexander Rynéus och Per Eriksson är båda från Svärdsjö och har tidigare gjort några novell- och kortfilmer tillsammans. Nu har de bytt fokus och har mer och mer intresserat sig för dokumentärfilm. De har själva ingen relation till Malmberget, utan blev helt enkelt intresserade av den norrländska gruvorten och började läsa på.

– Vi trodde först att det var ett samhälle i symbios med gruvbolaget, men det var inte så enkelt. Det finns ett motstånd också. Det är ett komplext förhållande, gruvan är en förutsättning för samhället, men det är också gruvan som gör att staden måste rivas och människor flytta från sina hem, säger Per Eriksson.

De började jobba med filmen sommaren 2010 och i slutet av januari i år hade den premiär på Göteborgs filmfestival. Först trodde de att det skulle vara svårt att få folk att öppna sig, men det visade sig vara tvärtom.

– Det verkade finnas ett behov av det, säger Alexander Rynéus.

En orsak att är att många inte känner till förhållandena i Malmberget, till skillnad från Kiruna där gruvbrytningen också gör att stadskärnan måste flyttas. Missnöjet med hur hela saken skötts i Malmberget är också mycket större än i Kiruna.

– Man har en historia ända sedan sextiotalet av att samhället avvecklats. Situationen har gått längre i Malmberget, säger Per.

I morgon visas filmen på dokumentärfilmfestivalen Tempo i Stockholm där den också tävlar om priset "Tempo Documentary award", som är Sveriges största tävling för långfilmsdokumentärer, tillsammans med sex andra filmer. Prissumman är 75 000 kronor och på lördag avgörs det vem som vinner. På torsdag nästa vecka får filmen tv-premiär.

– Vi startade upp projektet på folkhögskolan på Biskops-Arnö och i slutet av terminen skulle vi göra en "pitch" – presentera filmen på tid – inför en jury där folk från Svt och filminstitutet fanns med. Då fick vi kontakt med en producent och kände att projektet skulle växa. De har varit väldigt stöttande och inte minst vår producent Malla Grapengiesser på Fosfor produktion AB.

Under filmens gång följde de ett skede där gruvbolaget vill ta upp malmen under samhället och hur ett avtal till sist sluts med kommunen. Nu planerar de att göra en uppföljare om nästa fas i samhällets utveckling.

– Det finns mycket kvar att hämta.