Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mållinjerna flyttas bakåt

Här är svensk hockeys senaste regeländring.
Den förlängda mållinjen flyttas bakåt med 70 centimeter – för att höja underhållningsvärdet.
– På förhand låter det som en spännande idé, säger LIF:s Jens Bergenström.

Beslutet fattades sent.

Men nu står det klart att elitkommittén – som består av representanter från Svenska ishockeyförbundet, Hockeyligan och Hockeyallsvenskan – testar ett nytt grepp för att få extra fart på målproduktionen.

Under försäsongen kommer den förlängda mållinjen att flyttas 70 centimeter bakåt, mot kortsargen.

– Vi gör ett litet test. Men om det blir verklighet under säsongen kommer vi att utvärdera i september, och förhoppningsvis kan vi ha ett bestämt besked i samband med upptaktsträffen, säger Sonny Lundwall, ligachef för Hockeyallsvenskan och fortsätter:

– De flesta mål och målsituationer, som är en del av underhållningsvärdet för publiken, sker framför mål och inte bakom. Vi tycker att det kan vara värt att pröva hur spelet påverkas av att göra en större offensiv zon på bekostnad av ytan bakom.

Den "nya" mållinjen kommer att användas av lagen i Hockeyallsvenskan och Elitserien. Responsen på ändringen har hittills varit positiv från klubbarna.

– Vi har stämt av det innan vi nu går in och testar. Däremot vore det en lögn att säga att alla hallägare var jätteglada. Men om det slår väl ut så tycker vi ändå att det är värt det extra besväret, säger Lundwall.

Även dalaspelarna i Hockeyallsvenskan är positivt inställda till förändringen.

– Det känns väldigt roligt att testa på något nytt. Jag tror att det kan bli bättre spel i zonen eftersom att den är större och att det blir svårare att försvara sig. Förut har det varit lätt att skicka ut pucken i hörnen, men nu finns det inte så mycket hörn att jobba på. Det blir nästan en målchans bara man är i zonen, säger Daniel Hansen, målvakt i Mora IK.

Leksands IF:s forward Jens Bergenström:

– Det blir mer yta att bryta in mot mål, mer spel mot mål och enklare att hitta upp på backarna för skott. Så känns det rent spontant, jag tycker att det låter spännande.