Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malin Vulcano i Odellfilm

/

Malin Vulcano har medverkat i allt från Ballar av stål på Kanal 5 till tv-serien Bron, och novellfilmen Gläntan som vann hederspris på Stockholms Filmfestival 2011 och Guldbaggenominerades 2013. Just nu är hon aktuell med den hyllade filmen Återträffen, regisserad av konstnären Anna Odell.
– Jag är väldigt nöjd med slutresultatet. Filmen blev jättebra, bättre än väntat, säger Malin Vulcano.

Annons

Malin Vulcano är född och uppvuxen i Björbo. Hon beskriver sin uppväxt som otroligt bra ute på landet, bland hästar hundar, katter och någon get, men hon har aldrig varit någon riktig hästtjej.

– Jag var ingen tjej som samlade på hästklistermärken. Jag mockade skit och red barbacka i skogen, det är mer spännande när man kan trilla av, säger hon.

Malin började spela teater när hon var liten, hon satte upp egna pjäser i hästhagen på roliga timmen, och började spela i de årliga sommarspelen i Gagnef. Hon flyttade hemifrån när hon var 15 år för att studera på Medieprogrammet på Lugnetgymnasiet i Falun.

– Det fanns inget teatergymnasium när jag började, utan det kom året efter jag börjat. Men jag tror att det var nyttigt för mig att skriva manus, göra kortfilmer och stå framför kameran, säger Malin.

Efter gymnasiet flyttade Malin till Stockholm, studerade teater, filmskådespeleri och började söka roller. Men när jobben inte trillade in i den takt Malin önskade, startade hon egna projekt.

– Jag började göra egna föreställningar, och har gjort en film som jag både skrev och spelade in i Björka i Gagnef. Den heter Tänk, och SVT köpte senare filmen, säger hon och fortsätter:

– Jag gillar alla sidor av konst. Jag producerade musik och konst i flera år. Jag ser mig själv som kreativ konstnär även om jag framförallt är skådespelare.

Var får du din inspiration från?

– Jag blir så arg och frustrerad över hur saker är, då blir det humoristiskt. Även om man gör en tung roll, så brukar det ändå finnas något humoristiskt i det hela.

Just nu är Malin aktuell som Malle i Anna Odells långfilm, Återträffen, en film som bland annat vunnit pris vid filmfestivalen i Venedig och hederspris nu på Stockholm filmfestival.

Anna Odell väckte uppmärksamhet med sitt examensarbete Okänd, kvinna 2009-349701 på Konstfack 2009, där hon spelade psyksjuk. Återträffen handlar om mobbning och maktstrukturer i en skolklass och är baserad på Anna Odells skolgång.

– I den här filmen är nästan alla onda, och Malle är liksom kärringaktigt elak. Jag har inte gjort någon liknande roll tidigare, men jag älskar det, säger Malin och fortsätter:

– Det var ett intressant tema att jobba med, bra medskådespelare och en väl tilltagen repetitionstid som sällan finns i filmproduktion. Det märks även på det äkta resultatet. Jag tjatar alltid om mer reptid. Så jag hoppas att andra produktioner tar efter.

Vad har du för framtidsplaner?

– Nu närmast ska jag göra ett inhopp i Den perfekta stöten, den nya versionen av Jönssonligan. Nästa år har jag några projekt, men de får jag inte prata om än, säger hon.

Annons