Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malin är militär skyddsvakt vid Försvaret

/
  • – Nu i efterhand kan man säga att den här impulsgrejen blev det bästa jag gjort i hela mitt liv, säger Malin.
  • – Även om man inte vill bli militär, så tycker jag att alla som får chansen att göra grundutbildningen ska göra det, för man växer som person och man lär sig ta ansvar, menar Malin.

Malungstjejen Malin Johansson fick förra sommaren hem en lapp i brevlådan om att man kunde åka och mönstra. Hon tyckte att det lät spännande och plötsligt var hon antagen till att göra en värnpliktsutbildning vid K4:s regemente i Arvidsjaur.
– Det var en ren impulsgrej från början, säger Malin.

Annons

När den allmänna värnplikten försvann förra året ersattes den i stället med en ny, frivillig militär grundutbildning. Malin Johansson, från Malung är en av dem som valde att genomföra den, men från börjar hade hon inte alls planer på att satsa på det militära.

– Det började först som en rolig grej när jag hittade ett informationsblad från Försvarsmakten i brevlådan om att mönstra och mina killkompisar pratade om att man kunde göra olika tester på nätet, berättar Malin.

– Jag tänkte att jag kunde åka och mönstra åtminstone, så jag gjorde olika prov, till exempel inom styrka, kondition, syn och hörsel. Mönstringen gick väldigt bra, så jag kunde ju inte tacka nej till att genomföra värnpliktsutbildningen. Nu i efterhand kan man säga att den här impulsgrejen blev det bästa jag gjort i hela mitt liv, säger Malin.

Efter sin militära grundutbildning skulle Malin tjänstgöra som vakt- och insatssoldat i antingen Stockholm eller Arvidsjaur.

– Jag valde Arvidsjaur direkt. Jag trivs bättre på en liten ort och dessutom utbildas jägarsoldater och Sveriges toppsoldater här uppe vid Arméns jägarbataljon, K4.

I mitten av juni i år blev Malin klar med värnplikten, men hon hann inte riktigt avsluta hela utbildningen innan hon blev anställd som militär skyddsvakt i början av juni.

´Arbetet som militär skyddsvakt innebär att man bevakar in- och utpasseringen så att bara de som har tillträde får komma in på området. Man är också beredd om larmet går, vilket kan gälla inbrottslarm, sabotage eller liknande.

– Charmen med det här yrket är att jag har så bra arbetskamrater och vi är en sammansvetsad grupp. Jag trivs fruktansvärt bra här uppe och Arvidsjaur är som Malung fast lite mindre. Jag reser hem till Malung varannan månad, säger Malin.

– Även om man inte vill bli militär, så tycker jag att alla som får chansen att göra grundutbildningen ska göra det, för att man lär känna sig själv, man växer som person och man lär sig ta ansvar. Malin kommer att arbeta kvar åtminstone fram till nyår 2012. Sedan vill hon läsa vidare i Umeå, till dietist.

– Att kunna hur kroppen fungerar beroende på vad man äter är något jag har blivit intresserad av under min tid här i Arvidsjaur. Man kan vara ute och flänga när man är ung, men sen när jag vill skaffa familj tänker jag flytta hem till Malung igen.

Mer läsning

Annons