Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maler ner men skapar problem

Signaturen "FaluBo" skrev (5/11) lyriskt om avfallskvarnens funktion och förmåga. VVS-installatören har helt rätt i att den klarar att mala ner det mesta som borde hamna i kompostpåsen. Du skriver att det är enkelt att bli av med allt. Men om man funderar lite längre så har ju inte avfallskvarnen trollat bort matresterna. Det har bara flyttats - avloppsledningsnätet!

Det krävs tillstånd för att installera och använda en avfallskvarn i Falun. Att påstå att det är miljövänligt att använda avfallskvarn är en sanning med stor modifikation. Vi antar att du tror att matresterna samlas upp och blir biogas vid reningsverket? Det är inte helt klarlagt om man verkligen fångar allt från avfallskvarnarna när avloppsvattnet kommer till reningsverket. Med stor sannolikhet kommer matresterna från avfallskvarnen att kräva en extra rening med kemikalier.

Falun har valt att kompostera matrester för att sedan kunna användas som jord eller mull, och det har en mycket större miljönytta än vad som är fallet med en avfallskvarn.

Reimer Pettersson

chef för Avfall och VA

på Falu Energi & Vatten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare