Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Målar med garn i Tällberg

/

Nitton vävare ställer ut i Greenverket Tällberg. Den gemensamma nämnaren är att de alla har gått kurser för textilkonstnär Helena Hernmarck.

Annons

Som grupp kallar de sig Nordic Tapestry. Medlemmarna kommer från hela Sverige och två är från USA.

Utställningen i Tällberg är inte den första. 2011 visades deras vävar på Sveriges vägmuseum. Året efter på American Swedish institute i Minneapolis, båda gångerna tillsammans med sin läromästare Helena Hernmarck. Förra året ställde några av medlemmarna ut på Allé i Kivik.

– Vi är alla amatörer men med en stor passion att väva, säger Inger Lundqvist från Leksand som hållit i en stor del praktiskt kring utställningen som öppnar i Tällberg på långfredagen.

– Vi har fått hjälp av proffs från Alice Lund textilier i Borlänge att hänga, det gjorde mycket för helheten, säger Inger.

29 olika verk presenteras i utställningen. Stilleben, naturvyer och närbilder av fåglar och blommor dominerar. Några visar porträtt.

Lis Korsgren från Uppsala deltar med det största verket, motivet är en bokskog med fint djup och vackert ljusspel.

– Att arbeta impressionistiskt, inte så mycket med detaljer och lite grann om blandningen av garnerna är det jag lärt mig mest av kurserna, säger inger som gått två kurser för Hernmarck.

Helena Hernmarck är född och utbildad i Sverige, hon blev känd i början 60-talet med sina abstrakta vävar utförda i fri rosengång. Sedan 1975 bor och arbetar hon i USA där hon haft stor framgång med att kombinera traditionella vävtekniker och stora berättande bildvävar. Hennes garner färgas ofta i Dala-Floda och bilderna vävs i Borlänge. 2011 blev hon utsedd till Dalaambassadör.

I dag sker en förhandsvisningen av Helena Hernmarcks senaste konstverk, Passing Fall i Alice Lunds textilateljé i Borlänge.

Annons