Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maktkamp mot chef för brandkåren

Det pågår en maktkamp på Mora brandkår, med kritik mot räddningschefen Lars Rydstedt.
– Någon för en kampanj för att få mig avsatt, förklarar Lars Rydstedt.

Protesterna handlar framför allt om Lars Rydstedts sätt att leda verksamheten för de 50 medarbetarna varav 23 arbetar heltid.

Vid en kommunmedarbetarenkät 2010 kom räddningstjänsten långt ner när det gäller medarbetarnas bedömning av ledarskapet.

Vid en liknande enkät i år hamnade Räddningstjänsten längst ner bland samtliga förvaltningar med 43 procent på en hundragradig skala. Som exempel kan nämnas att kulturförvaltningen, som fick bäst betyg, samlade 75 procent.

– Resultatet på enkäten är ett utslag av missnöjet mot mig, säger Lars Rydstedt.

Han anställdes av Mora kommun 2009 och kom närmast från en liknande tjänst i Flen.

Han tror att missnöjet mot honom, bland delar av personalen, beror på att han har tagit obekväma beslut.

– När jag går in och styr upp vissa saker uppskattas det inte av alla medarbetare. Det är två-tre medarbetare som blir drabbade och sprider missnöjet.

Vad har du "styrt upp"?

– Tidigare har personal kunnat ta räddningstjänstens bilar för att åka på brandkårs-SM och till Lidingöloppet. Det har jag tagit bort, det finns inga andra kommunanställda som har sådana förmåner.

Lars Rydstedt säger att han inte har fått något konkret besked från medarbetarna eller skyddsombudet vad saken handlar om.

– VI brukar alltid ta upp arbetsmiljöfrågor på varje APT (arbetsplatsträff) och där har jag inte hört något.

Det finns skrivelser till ansvariga politiker och tjänstemän, enligt Lars Rydstedt.

– Man har till och med skrivit till kommundirektören samt till kommunalrådet Bengt-Åke Rehn, säger han.

Kommundirektör Peter Karlsson sade på torsdagen att han inte hört om någon skrivelse. Bengt-Åke Rehn säger också att han inte har sett någon skrivelse. I kommunens diarium fanns heller ingen skrivelse i det aktuella ämnet, enligt Gun Gråbergs på kommunkansliet.