Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mäktigast i konstvärlden

Carolyn Christov-Bakargiev, kurator för Documenta i Kassel i somras, är mäktigast i konstvärlden. Det anser tidskriften Art Review som för första gången satt en kvinna i toppen av sin årliga lista över de 100 mest inflytelserika personerna i branschen.

Documenta ses av många som en av världens viktigaste konstutställningar och Christov-Bakargiev, från USA, fick mycket fin kritik för sitt urval. Tvåa på listan är den amerikanske konstsamlaren Larry Gagosian och trea den kinesiske konstnären Ai Weiwei.

Svensken Daniel Birnbaum, som 2009 rankades som fyra på Art Reviews lista, saknas i år helt. 2009 var han kurator för Venedigbiennalen - ett prestigeprojekt i konstvärlden. Det är uppenbart att hans tjänst som chef för Moderna museet i Stockholm inte smäller lika högt internationellt. (TT Spektra)