Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mäktig kör uppmärksammar AIDS

"Aids free, that's me" heter en av sångerna som framförs av Stars for Life i Kristinehallen.
– Det är den viktigaste låten på hela konserten och sätter fingret på hela spridningsproblematiken, säger en av de ansvariga Göran Rudbo.

Den turnerande ungdomskören i Sverige är en del ett informationsprojekt om hiv och aids på skolor i Sydafrika och Namibia som funnits i sju år. Musikerna Ken Wennerholm och Göran Rudbo har varit med sedan starten och driver körverksamheten. Syftet är både att samla medel för de hiv-drabbade regionerna och att skapa kunskap och samhörighet bland ungdomarna som deltar.

– Konserten är ett lyckopiller fast än vi berättar om allvarliga saker, säger Göran Rudbo.

Den svenska turnén började i Luleå och slutar 25 oktober i Helsingborg. Upplägget varierar från stad till stad men flera kända namn deltar i konserterna. Bland annat The Moniker, känd från bland annat melodifestivalen, deltog i gårdagens konsert i Falun tillsammans med en kör bestående av 300 ungdomar från Dalarna. Han berättar att det är lyxigt att omgiven av en så stor och duktig kör. Han besökte också nyligen de länder som projektet strävar efter att hjälpa och är övertygad om att hjälpen är nödvändig i form av insamlade pengar men också informationsspridning.

– Verkligheten för ungdomarna i Star choir från Sydafrika och Namibia är totalt annorlunda än den för de svenska ungdomarna i kören. De unga i Star choir kommer från länder där var femte person lider av aids. Det är spännande att vara del av det mötet och se hur de lyckas samarbeta för att förhoppningsvis skapa en ljusare framtid, säger Daniel "the Moniker" Karlsson.

Pengarna som samlas in genom konserterna går till organisationens arbete. Förra året blev resultatet 1,5 miljoner, den summan hoppas Göra Rudbo och Ken Wennerholm överträffa i år.

– Vi har inte varit så duktiga på att göra reklam för oss trots att det är en mycket stark musikupplevelse. Förhoppningsvis har besökare från förra året spridit vårt budskap till fler, säger Göran Rudbo.