Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Makthavare gömmer sig – vägrar svara på frågor

– Trams, sa Sören Finnström (S) och lämnade rummet när DT ställde frågor om gångbrobygget i våras.
Nu väljer han att helt ducka för media och svarar varken på telefonsamtal, sms, eller e-post. Även samhällsbyggnadsförvaltningens chef Linda Nilsson håller sig undan.
– Knappast en tillfällighet, menar en upprörd Jan Willner (C).

Annons

När politikerna i Ludvikas samhällsbyggnadsnämnd i juni antog NJ Byggs bud för att bygga den nya förskolan i Sunnansjö var det fjärde gången på kort tid som kostnaden för ett större byggprojekt vida skiljer sig från tjänstemännens ursprungliga kalkyl (se grafiken i bildspelet ovan).

I ett försök att få svar på vad de återkommande kostnadsdifferenserna beror på satte DT ihop ett frågepaket till nämndordföranden Sören Finnström och förvaltningschefen Linda Nilsson.

Sören Finnström verkar dock inte vara intresserad av att svara på medias frågor, och utan att ens veta vad saken gäller har han konsekvent struntat i att svara i telefon – trots att signalerna har gått fram.

DT har även lämnat meddelanden i röstbrevlådan samt skickat sms och e-post.

Inte heller nämndens vice ordförande Kenneth Andersson (S) har gått att få kontakt med.

– Fortsätt att ringa till dem, lyder rådet från partibasen Ingvar Henriksson (S).

När DT i tisdags lyckades få kontakt med Linda Nilsson bad hon om betänketid innan hon ville svara på frågorna.

– Jag är inte tillräckligt insatt i de projekten, sa hon om förskolan och avfallsanläggningen.

Överenskommelsen blev att DT skulle återkomma under torsdagen, men trots att signalerna gick fram valde hon att inte svara på förmiddagen.

När ett nytt försök gjordes efter lunch svarade en automatisk röst:

"Personen du söker är på semester. Åter 11 augusti."

DT ringde då kommunens växel och bad dem att skicka ett meddelande till Linda Nilsson att höra av sig – men inte heller det gav resultat.

– Det är rent bedrövligt, säger Jan Willner, som DT ringer i egenskap av andre vice ordförande och oppositionspolitiker i samhällsbyggnadsnämnden.

Willner har ett antal tunga politiska uppdrag och får anses vara väl insatt i kommunens förehavanden.

Han har en teori om varför makthavare och topptjänstemän medvetet väljer att hålla sig undan.

– Vi närmar oss valet och man vill givetvis inte att det här ska upp i valrörelsen. Det är bäst att hålla truten och tysta ner allting.

I stället menar han att man bör spela med öppna kort.

– Det tycker jag inte att man gör från Socialdemokraternas sida och detsamma gäller vissa tjänstemän. Men vi har de tjänstemän och politiker som vi förtjänar i den här kommunen. Det är den bittra sanningen.

Hur ser du på att kostnadskalkylerna hamnar så långt från målet?

– Vi har inte kompetensen att klara det själva. Det måste vi inse.

Hos vem ligger felet?

– Hos våra tjänstemän. De ska förse oss politiker med rätt information och rätt siffror. Det är därför vi har tjänstemän.

Socialdemokraterna har tidigare beskyllt dig för att vara populist. Vad tycker du om det?

– De får kalla mig vad de vill. Jag är en vagel i ögat på dem, så jag förstår att de säger det. Jag har rent mjöl i påsen och står för vad jag säger.