Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mäklarna tipsar: Så ökar du värdet på din bostad inför en försäljning

Under våren gjorde sajten Allt om målning en undersökning bland mäklare för att få tips på hur man kan öka värdet på sin bostad inför en försäljning.
Mäklarna ansåg att det mest kostnadseffektiva sättet att öka värdet är att måla och fräscha upp ytskikten.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Jenny stylar bostäder inför visningarna: "Det gäller att förmedla en känsla"

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

Här är de bästa utsiktsplatserna i Dalarna – och ett flertal mäktiga vyer i närbelägna län

SÅ KÖPER DU PLUS

Sajten Allt om målning har under våren 2017 frågat fastighetsmäklare från 10 olika län i Sverige vad man kan göra för att öka värdet på sin bostad. Undersökningen visade att det finns åtgärder man kan göra själv för att öka chansen till en lyckad försäljning.

Enligt undersökningen anser sex av sju tillfrågade mäklare att målning och uppfräschning av ytskikt är det mest kostnadseffektiva sättet att öka värdet och göra sin bostad mer attraktiv på marknaden.

− Många konsumenter tror nog att målning och färg är dyrare än vad det faktiskt är. Faktum är att du kan måla mycket vägg för bara ett par tusenlappar, och det gör snabbt en stor skillnad. Särskilt om ytskikten är slitna eller har skador. Det går dessutom att måla direkt på tapeten om man har det underlaget, säger Olof Holmer, VD på Sveff, Sveriges färgfabrikanters förening, i ett pressmeddelande.

Enligt undersökningen är det även viktigt att tänka på vilken kulör man väljer att använda. Samtliga tillfrågade mäklare menar att ljusa och neutrala kulörer fortfarande är dominerande. Anledningen är, enligt Sveffs pressmeddelande, att dessa kulörer skapar rymd och gör att potentiella köpare enklare kan se sin egen stil. Detta ska dessutom vara mer flexibelt att styla vid visning och fotografering.

− Gemene man har svårt att tänka in sin egen stil om färgerna på väggarna är för dominerande eller för starka. Vi brukar rekommendera neutrala färger i vardagsrum, kök och sovrum men lite mer färg i barnrum, säger Pia-Lotta Svensson på Fastighetsbyrån.

Två av tre mäklare anger i undersökningen att folk är mer benägna att köpa en bostad om det är nymålat och man får känslan av att det är klart att flytta in. Hälften av mäklarna säger också att potentiella köpare, särskilt yngre, kan avstå från att lägga bud om bostaden har allt för dominerande färg- och kulörval. Till exempel fondväggar i starka färger eller mönstrade tapeter.

Enligt de tillfrågade mäklarna är hallen särskilt viktig, eftersom det är det första man möter och det sista man lämnar vid en visning. Även vardagsrummet lyfts fram sin viktigt, eftersom det är bostadens hjärta och där man ofta tillbringar mycket tid.

Allt om målning är en sida som Sveff – Sveriges färgfabrikanters förening står bakom.

Fakta om mäklarundersökningen och Sveff:

I undersökningen har 16 fastighetsmäklare från 10 län i Sverige svarat på frågor om deras inställning till renovering och kulörer i samband med bostadsförsäljning. Svaren är baserade på deras egna erfarenheter.

Sveff är en branschorganisation för företag som importerar, tillverkar eller marknadsför färg och lack i Sverige. Den svenska färgbranschen är väl representerad inom Sveff med en marknadstäckning på ca 95 procent.

Organisationen har omkring 55 medlemsföretag, med en total omsättning på cirka 5 miljarder kronor per år. Sveff driver även sajten Alltommalning.se, med information om målning gentemot konsumenter och fastighetsbranschen.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android