Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mäklare vill se fler hyreslägenheter bli bostadsrätter

– Det är klar obalans i Ludvika mellan hyreslägenheter och bostadsrätter och sannolikheten att priserna kommer att fortsätta öka på bostadsrätter är stora. Kommunen borde ta sitt ansvar och medverka till att fler hyresrätter ombildads till bostadsrätter.

Så säger Ralph Blommé på Länsförsäkringar fastighetsförmedling med lång lokal erfarenhet av branschen.

Han är inte förvånad över att en lägenhet i centrala Ludvika nu gått för över miljonen.

– Jag tror det är en tidsfråga innan lägenheter i kvarteret Hästen (Tingshusgatan) eller en förening med hissar i huset kommer att sticka över miljonen, förutspår Blommé.

Han konstaterar att efterfrågan är större än tillgången på bostadsrätter.

– I det fallet har kommunen en skyldighet att agera. Ludvikahem bygger dyra hyresrätter och folk vill inte betala 10 000 kronor i hyra för en lägenhet. Det finns fastigheter som vore lämpliga att göra om till bostadsrätter, som kvarteret Pluto.

Han ser att priset per kvadratmeter i bostadsrättslägenheter är på väg att komma ifatt villorna i Ludvika och att taket ännu inte är nått.

En reflektion Blommé gör i sammanhanget är att det skick som bostadsrätter och villor har får allt större betydelse vid en försäljning.

– Det är mycket lättare att sälja en lägenhet eller villa som är i gott skick och kanske nyrenoverad. Med rot-avdraget har det blivit mycket svårare att få tag i hantverkare och väntetiden kan bli lång.

Agneta Ekdahl på Svensk fastighetsförmedling tror att priserna på bostadsrätter i flerbostadshus kommer att fortsätta öka i Ludvika.

– Till det bidrar bland annat ABB:s rekryteringsbehov.

Områden som hon nämner som attraktiva är kvarteren Apollo och Venus.

Hon håller med Ralph Blommé om att det vore bra om fler hyresrätter ombildades till bostadsrätter och tycker även hon att kvarteret Pluto vore lämpligt.

Att sedan Ludvikahem bygger seniorboende ser hon som en fördel när det gäller möjligheterna att få ut fler lediga villor på marknaden när äldre personer vill flytta till lägenhet.

Mats Hansson, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån, tycker sig märka att även yngre människor väljer bort hus till förmån för en bostadsrättslägenhet.

– Man kanske tycker att villaboende kräver för mycket, att man vill göra annat, som att resa men ändå äga sin bostad.

Hansson konstaterar att Ludvika ligger i topp i Dalarna när det gäller villor och bostadsrätter, väl i paritet med större orter som Falun och Borlänge när det gäller antalet sålda objekt.

– Ludvika har en hög prisbild och det finns en positiv framtidstro som avspeglas på bostadsmarknaden.

Fotnot: Av mäklarstatistik från 1 januari till och med 30 augusti över kvadratmeterpriset för sålda bostadsrätter i Ludvikas centrala delar framgår att det låg på 8 200 kronor. Motsvarande pris för kommunen i sin helhet var cirka 5 000 kronor per kvadratmeter.