Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Majoritetsskifte och politisk kupp i Gagnef – här är Jokern

Gagnefs kommun fick under torsdagskvällen en helt ny – och tillfällig (?) – politisk majoritet när kommunfullmäktige skulle fastställa en ny soptaxa.
Dessutom genomfördes något av en politisk kupp när KOSA presenterade Patrik Andersson, som inför det senaste valet var kommunalrådskandidat för S, som KOSA-ledamot.

Det är ett känt faktum att i princip vad som helst kan inträffa under ett sammanträde med Gagnefs kommunfullmäktige.

Och torsdagskvällens sammanträde ger inte anledning att ompröva den gamla sanningen.

Den här gången bildades en helt ny majoritet i en taxefråga.

– När vi sänker avfallstaxan för det allra flesta är det fel att höja den för de oanvända fäbodstugorna, ansåg oppositionsrådet Fredrik Jarl (C).

Införandet av en fast sopavgift för fäbodstugor och fritidshus – även de som inte används – är en av de frågor som under senare år väckt mest ilska och politisk debatt i Gagnefs kommun. Under debatten bildades till och med en särskild sopgrupp, som företrädde bland annat stugägarna och som kämpade mot avgiften.

Flera av sopgruppens främsta företrädare blev sedan politiska företrädare för det nya partiet Kommunal Samling, KOSA, som efter valet gick samman med S och MP och knuffade bort den C-ledda borgerliga alliansen från den kommunala regeringspositionen.

Sedan dess har ledande S- och KOSA-företrädare kommit att bli oense i frågan om den framtida äldreomsorgsstrukturen och "allianskamraterna" Ann-Gret Olsson (S) och Lars-Erik Granholm (KOSA) har öppet debatterat mot varandra sedan S, C och M gjort gemensam sak i äldreomsorgsfrågan.

Under fullmäktiges senaste sammanträde valde en majoritet av KOSA-ledamöterna samt ledamöter från MP och SD att rösta med det borgerliga blocket i avfallstaxefrågan.

– Med tanke på den debatten om avgiften för obebodda fäbod- och fritidshus känns det väldigt onödigt att höja just den – även om det bara handlar om en höjning med 30 kronor, från 390 till 420, tyckte Fredrik Jarl

– Jag har fått påstötningar från allmänheten och legat vaken i flera nätter och funderat över det här och tycker inte att vi ska gå med på den här höjningen, sa Erik Warg (C).

Med röstsiffrorna 20 mot 11 beslutade fullmäktige att säga nej till höjningen.

Men den stora överraskningen kom när KOSA skulle nominera en ny ersättare i kultur- och fritidsnämnden. KOSA-ledaren Lars-Erik Granholm nominerade nämligen Patrik Andersson, som inför senaste valet var kommunalrådskandidat för S och som efter valet lämnade partiet men har suttit kvar i fullmäktige som något av politisk vilde.

– Han är sedan en tid medlem hos oss. Det innebär att vi nu har åtta mandat i fullmäktige, lika många som S. Får vi bara över ytterligare en ledamot är vi Gagnefs största parti, förklarar Lars-Erik Granholm med ett brett leende.

– Mycket överraskande, säger kommunalrådet Irene Homman (S) i en kommentar.

Hur och om det här kommer att påverka andra viktiga frågor – exempelvis äldreomsorgsfrågan – är det ingen som vet.

Än.

Det handlar ju om Gagnefs kommunfullmäktige.

FAKTA/KOSA-Jokern

Patrik Andersson har verkat inom S i Gagnef och vaer inför senaste valet – tillsammans med Irene Homman – kommunalrådskandidat och något av valstrateg.

Efter valet lämnade han – av skäl som inte offentliggjorts – partiet, men behöll platsen i kommunfullmäktige.

Under det senaste året har han kontaktats och fått samarbetsinviter av företrädare för tre av Gagnefs fullmäktigepartier.

Han säger själv att han behållt sin fullmäktigeplats för att han inte är klar med politiken och att han delar KOSA:s uppfattning i äldreomsorgsfrågan.