Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Majoriteten ger upp och backar

Majoriteten i Landstinget Dalarna vill höja skatten igen. För en familj innebär det drygt 3 000 kronor mindre kvar i plånboken varje år. Med de två tidigare skattehöjningarna på 2000-talet handlar det om över 10 000 kronor om året i inkomstbortfall. Eftersom landstingsskatten är lika för alla är det de med lägst inkomst som drabbas hårdast och nu får betala för majoritetens misslyckande.

Landstinget har aldrig haft så mycket pengar som nu. Sedan 2006 har landstingets intäkter ökat med en miljard. Trots det får majoriteten inte verksamheten att gå ihop. Man utfärdar undantagstillstånd, men klarar inte av att ta kontroll och återställa ordningen. Nu ger man upp, backar och höjer skatten.  

Landstinget Dalarna har under lång tid haft en högre kostnadsutveckling än jämförbara landsting. Trots att ett rationaliseringsarbete pågått för att få ned kostnadsläget har underskotten fortsatt att växa. Bara i år väntas sjukvården gå back 170 miljoner, trots att många kliniker har sparat hårt och personalen går på knäna.

För att klara av att ge den vård medborgarna har rätt till måste landstingets verksamhet bli mer effektiv. Om hela landstinget var lika effektivt som landstingets bästa verksamhet skulle vi kunna göra mer för mindre pengar. I vår alternativa budget avsatte vi resurser för att genomlysa landstingets verksamheter. Detta för att få bort krångel, byråkrati och annat som står i vägen för en effektiv och tillgänglig vård. Dessutom måste landstingets styrning förändras och personalen bli mer delaktig i effektiviseringsarbetets utformning.

Att höja skatten nu är fel väg att gå eftersom luften då riskerar att gå ur förändringsarbetet. Istället för att lösa de långsiktiga problemen blir det ännu en kortsiktig lösning.

Jan Wiklund (M)

Lena Reyier (C)

Bo Brännström (FP)

Birgitta Sacrédeus (KD)

Lisbeth Mörk-Amnelius (DSP)

Clas Jacobsson (M)

De sex skribenterna är samtliga oppositionsråd i Landstinget Dalarna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel