Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Majoritet för vindkraften

800 personer protesterar mot Bergvik Skogs vindkraftsplaner i Filipstads kommun söder om länsgränsen till Dalarna men Bergvik Skogs demoskopundersökningar visa på en majoritet för vindkraften i två berörda kommuner.

– Det här är vindkraftverk som är över 200 meter höga och de kommer att synas på långt håll, säger Harald Treviranus, talseman för intresseföreningen Grävlingskullarna till P4 Värmland inför protesten mot Bergviks planer i på kommunfullmäktigemötet i Filipsta. Motstyåndsgruppen omfattar nu 840 personer däribland kändisen Carl-Jan Granqvist.

Inför samma möte har Bergvik skog lagt fram en demoskopundersökning som bland annat visar nio av tio känner till planerna på vindkraft i norra delen Filipstads kommun på gränsen till Ludvika och Vansbro och i området mellan Filipstad och Hällefors.

Av dem är 50 procent positivt inställda och 14 procent negativa. Mest positiv är man i åldersgruppen 50-64 år där hela 57 procent är ganska eller mycket positivt inställda. Resultaten baserar sig på 601 slumpvis valda telefonintervjuer.

– Att undersökningen ger positivt besked om Filipstadsbornas inställning till våra planer i kommunen är betydelsefullt, säger Peter Svantesson vindkraftsansvarig på Bergvik Skog.

Demoskopundersökningen i Söderhamn där Bergvik också har stora vindkraftsplaner visar att nio av tio känner till planerna på att bygga vindkraft i området och av dem är 62 procent positivt inställda och 10 procent negativa. I åldersgruppen 16-39 år är hela 78 procent positiva.