Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Majoritet för veto mot vindkraftverk

/

Kommunens ställningstagande när det gäller att lägga sitt veto mot den planerade vindkraftparken vid Fageråsen väster om Malung ser ut att bli en riktig rysare. En knapp majoritet i kommunstyrelsen anser att det ska vara ett kommunalt veto tills vidare.

Annons

I kommunstyrelsens omröstning på tisdagen blev det votering som slutade med fem röster som ville utnyttja den kommunala vetorätten medan fyra tyckte att det inte skulle läggas något veto i frågan.

I kommunstyrelsen röstade moderaterna Tom Martinsson, Christer Ahlén och Kristina Bäckman tillsammans med socialdemokraten Jörgen Norén och vänsterns Christin Löfstrand för ett kommunalt veto.

På andra sidan röstade socialdemokraterna Bitte Lindberg Ås, Lilian Olsson och Sofia Söderström samt centerns Pär Kindlund mot ett kommunalt veto. De ville tillstyrka och reserverade sig mot kommunstyrelsens beslut.

Två ledamöter röstade inte - folkpartisten Martina Elfström deltog inte på grund av jäv, och vänsterns Lars Erik Bech avstod i omröstningen.

De som vill använda det kommunala vetot för att stoppa exploateringen i nuläget anser att frågan bör diskuteras i sin helhet och att en kommunomfattande plan först ska tas fram innan vindkraftverken byggs.

Frågan ska slutligt avgöras i kommunfullmäktige senare i maj och det tycks gå mot en oviss omröstning då det råder helt olika uppfattningar inom flera partier.

I dt:s artikel i förra veckan om ärendet stod att Malungs Elverk är en pådrivande intressent i Fageråsenprojektet genom sitt delägarskap i Dala Vind. Detta tillbakavisas av Elverkets styrelseordförande Johnny Skottheim (S):

– Det är då ingen fråga som vi driver i Elverkets styrelse, säger Skottheim.

Annons