Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maja gillar fika - men utan tvång

Hon kallar det för ett samtal mellan ord och bild. Själv står Maja Fjällbäck, från Falun, för bilden i den lilla och suggestiva boken om att tvångsfika.

Nu blir det tvångsfika!, heter boken som är ett resultat av ett samarbete mellan Maja Fjällbäck och författaren och filmaren Fredrik Carlsson. De arbetade fram boken via telefon. Så här gick det till:

Han ringde och läste upp fem texter åt gången.

Hon valde ut tre och gjorde illustrationer.

Vissa dagar blev det fler bilder. Då fick han skriva nya texter.

Och så höll de på tills det blev tillräckligt många bilder för en bok.

"Tvångsfika" cirklar runt temat relationer, den svåra konsten att förhålla sig till sina nära.

- Eller de man önskar vore nära, eller de som är för nära, förklarar Maja Fjällbäck.

Hon är övertygad om att alla varit med om sådana tvångssituationer, som inte bara handlar om att dricka kaffe.

- Julen kan vara en enda lång tvångsfika med "nu-ska-vi-ha-det-riktigt-trevligt"-tvång fastän alla involverade vet att några eller flera allra helst skulle vilja vara någon annan stans.

När boken nu är klar (den finns för övrigt att köpa i bokhandeln i Falun), ägnar Maja Fjällbäck sig åt animerad film. Hon utgår från en teckning som hon känner att hon vill se i rörelse, hittar den röda tråden på vägen - och så blir det en film.

En av hennes filmer, Sightseeing, turnerar med Riksutställningar och visas, bland annat, på bibliotek landet runt.

Maja jobbar också i textil, hon syr djur i alla upptänkliga former. Djuren syr hon för hand. Det börjar ofta med ett öga och växer sedan till en figur med en alldeles egen personlighet. På Majas hemsida, majafjällbäck.se, finns Algot, Lilla Hjärtat, Fluppe, Carola och alla de andra djuren samlade. Där berättar hon också om vad djuren varit innan de blev till djur i hennes händer - "en vacker stuv från mormors vind", "mammas favorittröja", "stuvar från operan".

Av alla djur hon sytt hittills, har hon en egen favorit, en mossgrön sak, som hon döpt till Minna.

Fler böcker kan det också bli.

- Såklart, säger hon.