Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Magnus är bokhandlare i Åsen

Magnus Olsson basar över omkring 5 500 begagnade böcker som säljs över Internet - från det gamla Soldathemmet, som är ett nav i Åsens byliv med både ungdomsgård, loppis, fik, träffpunkt, Internet-café och bokhandel via nätet.

När man åker genom Åsens by ser man inte en människa ute så här års. Men inne på det gamla Soldathemmet, som numera heter Åsens Baptistkapell, sjuder det av verksamhet.

Uppe på övervåningen är ett av rummen fullbelamrat med böcker. Bokstavligen staplade från golv till tak. Men Magnus Olsson som sköter Åsens antikvariat och säljer böcker via nätet vet var varenda bok finns.

– Vi har omkring 5 500 böcker till försäljning och får beställningar varje dag, berättar Magnus som stortrivs med sitt jobb.

– Via Bokbörsen kan man söka Åsens antikvariat och lägga beställningar på böckerna som finns här. Så fort kunden har betalt den beställda boken så skickar jag den med post, berättar han.

– Böckerna kostar mellan 15 kronor och 200-300 kronor. Den dyraste jag skickat iväg kostade 400 kronor, och priset bestäms av tillgång och efterfrågan, berättar Magnus när han klättrar ned från stegen efter att ha hämtat en bok som låg i en stor trave uppe på ett skåp i hans bokhandel. Böckerna som han säljer har skänkts till församlingen, eller köpts upp på loppmarknader.

Ulla-Britt Wiberg, som är arbetsledare på det före detta soldathemmet berättar att Magnus har en väldig ordning på sina böcker och att han säljer riktigt bra.

Magnus Olsson är en av de många personer som på olika sätt deltar i de många verksamheter som finns i det gamla soldathemmet, som ägs av Älvdalens Baptistförsamling.

Förutom Magnus finns sammanlagt 10 personer som har olika former av sysselsättning på Soldathemmet. Ulla-Britt Wiberg är arbetsledare. Hon är, tillsammans med ekonomiskt ansvariga Berit Grundin och församlingens nya föreståndare Helena Fransson, de enda som är anställda av församlingen.

Här på det gamla soldathemmet får de delar av sin sysselsättning och församlingen har ett samarbete med kooperativet Glimten i Idre i ett projekt som heter RESA - Rehab, Sysselsättning eller Arbete. Genom detta kan de sysselsätta sig med bakning, vävning, kaféverksamhet, loppisförsäljning, trähästtillverkning och en del andra verksamheter.

På måndagskvällarna förvandlas det gamla soldathemmet till ungdomsgård för byns ungdomar och nyligen öppnade byrådet en Träffpunkt i Soldathemmet, se separat artikel om detta.

– Vi har lokaler och människor och vill gärna samarbeta med kommunen, säger Helena Fransson, ny föreståndare för Älvdalens baptistförsamling.