Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Magnetenområdet kan få nya förskolan

Den nya stora förskolan med plats för cirka 80 barn kan komma att placeras i Magnetenområdet.
Idén lades fram vid senaste mötet med planberedningen.

– Den stora fördelen är att förskolan skulle få ett centralt läge, säger kommunens fastighetschef Stefan Andersson som ligger bakom idén.

Planberedningen med tunga politiker och ledande tjänstemän fann förslaget intressant. Fastighetschefen fick i uppdrag att tillsammans med stadsarkitekten Göran O Sundell utreda saken närmare.

– Vad jag tänker mig är ett hus i två plan; ett souterränghus. Vad jag förstått behövs fyra nya förskoleavdelningar och då krävs det ytor på sammanlagt cirka 720 kvadratmeter, konstaterar Andersson.

Går idén att förverkliga byggs nya "barnstugan" på samma tomt där Bruna villan stod fram till i vintras. Bruna villan, som var svårt nedgången, användes under flera tiotals år av musikföreningen Svängremmen.

Som en annan fördel med ett bygge i Magnetenområdet nämner fastighetschefen möjligheter till samverkan med Magnetens förskola som ju sedan länge huserar i gamla Aseavillan i området.

– Det skulle vara ett avstånd på cirka 100 meter mellan förskolorna. En nackdel som jag kan se är att det lutar ganska mycket i det här området.

Sundell och Andersson ska nu undersöka om det byggtekniskt och ur andra aspekter är lämpligt att bygga en till förskola i Magnetenområdet, inte långt från Valhallavägen och ABB.

En viktig uppgift blir också att ta in synpunkter från ansvariga inom social- och utbildningsnämnden. Säger de bestämt nej till idén så lär den inte förverkligas – trots responsen i planberedningen.

– Det kanske finns andra alternativ men jag har då inget på lager, säger Stefan Andersson.

Även om social- och utbildning godkänner förslaget kan det falla av ett annat skäl. För ett år sedan, den 8 september 2011, gav planberedningen tjänstemännen på byggkontoret i uppdrag att ta fram planhandlingar för området. Då var tanken att här anlägga tomter med plats för tio – fjorton kedjehus.

– Visst, det stämmer. Men jag tror inte att de kommit i gång med det planarbetet ännu, säger Stefan Andersson.