Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Magisk konsert med Jul i Folkton

Premiären stökades undan i Bollnäs Kulturhus den 29 november. Sedan blev det en sväng till Riksscenen i Oslo innan de efter framträdandet i Karlstad fick vila några dagar.
Sedan ställdes siktet in på Cassels i Grängesberg.

Och i lördags var det dags för artisterna i Jul i Folkton att bjuda på den magiska konsert som i år har sju år på nacken.

Jul i Folkton-gänget med Ale Möller, Lena Willemark, Lisa Rydberg, Olle Linder, Esbjörn Hazelius och Roger Tallroth är i år förstärkta med bluesprofilen Louise Hoffsten, som medverkade redan 2005 på några konserter och på det första albumet "Jul i Folkton".

Det är också Louise Hoffsten som halvvägs in i första akten bevisar att blues är folkmusik. I mellansnacket "avslöjar" hon att hennes mamma lärde henne sjunga fler snapsvisor än julvisor när hon var liten.

Som femåring överraskade hon familjens gäster med att sjunga "... snus, mus och brännvin är det bästa jag vet...". Och när hon många år senare en julhelg låg på BB bjöd hon troligen BB-personalen på en lika oförglömlig upplevelse.

Efter att vare sig lustgasen eller de smärtstillande medlen hjälpt klämde den välkända sångerskan med all kvarvarande kraft till med snapsvisan "Hej tomtegubbar slå i glasen...!".

– Och då, på morgonen den 25 december, födde jag min son, berättade hon.

Jul i Folkton 2012 i övrigt då? Tja, ingen av de 260 personerna som befann sig i publiken i Cassels denna kväll torde ha gått hem besviken.

Ale Möller gav heller inte publiken chansen att tycka något annat:

– Ni ser vackra ut i kväll. Såja, lite fjäsk går alltid hem, klargjorde han brett leende.

Här var det tacksamt nog inte frågan om julvisor i vanlig mening, utan avskalad julmusik i just den stöpning som utlovats - i folkton. Här blev bland annat "Staffansvisan" serverad i en så rapp tappning att man inte vill höra förlagan mer.

När Lena Willemark sedan greppar mikrofonen och sjunger Ted Ströms "Vintersaga" - Monica Törnells jättehit från 1984 - är saken klar. Det här är så mycket mäktigare.

Det stora vemodet i vintersagan djupnar och blir därefter gripande i det mörker och ljus som Lisa Rydberg trollar fram ur sin fiol i den polska som hon tillägnar Gertrud och Lova.

Att formulera passande superlativ till denna kväll är svårt. Klart står i alla fall att på Cassels scen fanns ett gäng synnerligen samspelta och skickliga musiker som redan på söndagen befann sig i Konserthuset i Göteborg.

Årets turné avslutas den 22 december i Uppsala.