Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M-politiker skulle stoppas

Moderater i Dalarna rasar mot landshövding Maria Norrfalk.
Hon försökte stoppa Ulf Berg (M) från viltförvaltningsdelegationen.
– Det är ingen hemlighet att jag har kritiserat landshövdingen och länsstyrelsen när det gäller skyddsjakt, säger Ulf Berg som misstänker att det ligger bakom landshövdingens agerande.

Landshövding Maria Norrfalk är i blåsväder.

Riksdagsledamöterna Carl-Oskar Bohlin (M) och Ulf Berg (M) menar att landshövdingen är ute på hal is när hon försöker stoppa en nominerad ledamot från att ta plats i viltförvaltningsdelegationen.

När landstinget nominerade Ulf Berg (M) reagerade Maria Norrfalk och menade att Ulf Berg är olämplig som ledamot.

Orsak: han sitter i riksdagen och det blir därmed en jävsituation.

– Först fattar man beslut i riksdagen och sedan går man hem och fattar beslut igen i samma fråga fast på en annan nivå, säger Maria Norrfalk.

I veckan hade hon kontakt med andra landshövdingar, och kunde konstatera att det i ett par län faktiskt sitter riksdagsledamöter i delegationerna.

– Fungerar det på andra håll i landet måste det fungera här, säger Maria Norrfalk som tänkt om.

Hon pekar på att miljödepartementets jurister tycker att det är fel med riksdagsledamöter i delegationerna. Riksdagens jurister anser att det är rätt.

– I propositionen som riksdagen tagit står det att landstinget ska utse politiker som är aktiva lokalt och regionalt. Då menar man kommunala och landstingspolitiker, säger Norrfalk.

Att hon skulle ha något emot Ulf Berg, på grund av hand tidigare kritik mot henne och länsstyrelsen i vissa frågor om skyddsjakt, dementerar hon.

– Det har absolut inte med hans person att göra. Det är helt och hållet en principiell fråga Jag har uttryckt min tveksamhet om lämpligheten. Jag har insett att jag tänkt på ett annorlunda sätt än vad en del av mina kollegor gör. Jag tänker om. Nu är det löst på ett bra sätt, säger Maria Norrfalk.

Ulf Berg, som i många år varit engagerad i jaktfrågor, kan delta i delegationen.

Han är dock starkt kritisk och menar att landshövdingen inte ska ha någon uppfattning om vilka politiker landstinget nominerar. Han konstaterar att han tidigare varit kritisk mot landshövdingen.

– Men jag hoppas att det hör bara beror på bristande juridisk kunskap.

Carl-Oskar Bohlin (M) är minst lika kritisk:

– Hela situationen är allvarlig. Det ligger nära till hands att misstänka att den egentliga anledningen till det här är att Ulf Berg tidigare kritiserat länsstyrelsens långsamma handläggning i skyddsjaktsfrågor.