Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyxig "chokolateria" slår upp portarna i Borlänge

Fridelita Chocolate smygöppnar i dag, lördag, i Wasabryggeriets lokaler.
– Här finns egengjorda verk om man vill lyxa till det lite mer än det som finns i chokladväg i mataffären, säger Frida Lundberg.

Annons

Drömmen om att en dag ha ett chokladcafé började för Frida Lundberg redan när hon var tonåring.

Och efter att ha sett filmen Chokolat blev den inte direkt svagare.

– Upplägget på hur själva affären är och känslan kring det tilltalar mig. Det är precis det min dröm går ut på, säger hon.

När tillfället dök upp i form av lokalen i Wasabryggeriet kunde hon inte motstå frestelsen.

Frida är nästintill självlärd. Även om hon alltid har tyckt om att baka, så började allt med en pralinkurs som hon fick i julklapp, och det är egentligen under de senaste tre åren som drömmen sakta men säkert har utvecklats.

Från att ha hyrt in sig i miljögodkända kök där hon tillverkat sina verk ska hon nu stå på egna ben.

Ledordet är egenhändigt handgjorda och lyxiga godsaker. Som chokladfonduer, bräck eller varm choklad gjord på riktiga chokladpraliner.

Allting kommer att tillberedas på plats och caféet är anpassat för allergiker, med bland annat mjölk - och sockerfria och ekologiska alternativ.

– Det är viktigt, tycker jag. Bara för att man är allergisk ska man inte behöva nöja sig med en torr kaka, säger Frida Lundberg.

De lyxiga bakverken kan självklart avnjutas på caféet, hämtas av eller beställas hem

Frida Lundberg har planer på att anordna både pralinprovningar och provsmakarkvällar.

Inom kort startar hon även näthandel där hon lockar den chokladsugne med månadsprenumeration på praliner.

– Då får man 24 praliner hem i en ask. Vill man bara ha en veckas prenumeration får man komma hit, säger hon.

Fridelita är Frida Lundbergs smeknamn inom den latinoamerikanska dansvärlden, då hon länge har dansat bland annat salsa.

Det tar hon med sig in i chokladverksamheten när hon till exempel döper praliner efter danserna.

Under lördagen är det smygöppning, och inom loppet av två veckor är caféet redo att öppna på riktigt.

Öppettiderna blir då torsdag eftermiddag till söndag, eftersom Frida Lundberg utöver chokladverksamheten har en tjänst på 80 procent som gymnasielärare.