Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyssna på Polisförbundet innan polisen kör i diket

Det är en djupt nedslående läsning och en krissignal som blinkar illrött. Polisförbundet har gjort en undersökning med Novus Opinion bland sina medlemmar. Åtta av tio medlemmar går omkring och tänker på att sluta. Orsakerna är framför allt härdsmältan med polisens omorganisation som saknar en miljard för genomförandet samt polisernas lön. 

Läs mer: Konflikthot- Polisen har fått nog av dåliga löner och usla arbetsvillkor

Ju längre norrut desto större är missnöjet. I region norr har bara 11 procent av poliserna inte tänkt tanken att sluta. I region Mitt där Gävleborg ingår är det 12 procent. Förutom lön och missnöje med omorganisationen finns begränsade karriärvägar och hot med som skäl till att sluta. 

Bilden från Polisförbundet stämmer väl överens med den upplevelse som många poliser förmedlat till ledarsidan under året, att det råder ett kompakt missnöje på golvet. Det har handlat om allt från att utrustning som skyddsvästar inte räcker för alla, att för få är ute på fältet och att resurserna där har minskat till lönefrågan. 

Läs mer: Åtta av 10 poliser funderar på att sluta

Många bär en känsla på otillräcklighet samtidigt som en svårare och mer utsatt situation får fler att tänka på om det verkligen är värt det. En polis uttryckte det som att jag har mitt drömjobb, men jag vet inte hur länge jag kan fortsätta.

Arbetsgivarens förmåga att leda och fördela arbetet tillsammans med hur man hanterat lönevillkoren har gjort att Polisförbundet aviserat konflikt när avtalet går ut nästa år om inte en överenskommelse inte gjorts. Inrikesminister Anders Ygeman måste agera för att det inte blir verklighet.

Läs mer: (S)tatens hårda pensionsbesked till poliser och officerare

Med terrorhot på nivå 4, en flyktingkris och gränskontroller som tär på resurserna så är det fler poliser som behövs och inte färre. Varje avhoppad polis är i dagsläget en försvagning att ta på allvar. Under årets tio första månader har 142 poliser fler hoppat av sina uppdrag i Sverige än under hela fjolåret. 

Arbetsgivaren måste för det allmännas bästa nu skapa arbetsro för poliskåren, dels genom att tillmötesgå lönekrav men också att lyssna på Polisförbundets krav att regeringen tillsätter en kriskommission för att prioritera åtgärder och ordna så att det finns ekonomi för genomförandet. 

Läs mer: Hur går det med polisluncherna Anders Ygeman