Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyssna på Kommunal!

Runt om i Dalarna har tusentals brukare och vårdtagare valt privata utförare av den vård och omsorg de betalar via skattsedeln. Det är företag som har många anställda. Om företagen är aktiebolag betalar de både bolagsskatt och skatt på eventuell utdelning.

Brukare och anställda har naturligtvis sett med oro på den offensiv för vinstförbud som delar av S lanserat. Innan LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i lördags gjorde allt för att inta alla stolar samtidigt såg det ut som att det fanns en verklig risk för att S skulle gå till val 2014 på att stänga väl fungerande vårdcentraler och äldreboenden i Dalarna.

Thorwaldsson säger både att fler arbetsgivare, som dessa företag, stärker kommunalarnas egenmakt och att non-profit-principen ska råda. Det går inte ihop, och det vet han.

Det finns en kraftig och alldeles befogad kritik av de företag som utnyttjat de så kallade räntesnurrornas kryphål i skattelagstiftningen genom konstruktioner med interna lån och skattskrivning i skatteparadis. Detta kryphål stängs av Anders Borg inom kort.

Att låta skattefiffel vara bilden av välfärdsföretagen är dock osakligt. De flesta är små företag med stark lokal förankring, bara sex procent av dem har fler än 19 anställda. Rörelsemarginalen i branschen som helhet är förhållandevis låg; den har varierat mellan 6,0 och 7,7 procent åren 2008-2011.

I en undersökning av Dagens Samhälle som presenterades i går står det klart att de S-politiker som är närmast brukarna, de i kommuner och landsting, inte vill ha något generellt vinstförbud.

Förre partisekreteraren Lars Stjernkvist, nu kommunalråd i Norrköping, varnar för "att man i sin iver att vara tydlig söker en lösning som är retoriskt renlärig men visar sig svår att genomföra när den möter verkligheten".

Eskilstunas kommunalråd Jimmy Jansson (S) undrar "Vem är den politiker som ska stå på barrikaderna och säga att tyvärr, vi kommer att stifta en lag som gör att den här verksamheten måste stängas?".

S-politikerna listar i stället andra önskemål på privata utförare, som är värda att diskutera vidare:

* Ökad insyn och transparens

* Offentlighetsprincip

* Meddelarskydd

* Bättre upphandlingar

* Tydliga kvalitetskrav.

Rundringningen bland de 50 S-politikerna runt om i landet är ingen omröstning, men den kan ses som en indikation att bara fem av dem står fast vid ett totalt vinstförbud av LO:s modell.

Kommunals ordförande Annelie Nordström har förklarat att hon uppfattar LO-kongressens principbeslut om vinstförbud som ett bakslag för hennes medlemmar.

Kommunalarna får antagligen nytt hopp när så många S-politiker på lägre nivå står på Kommunals sida.