Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyriska klapptips och en tillbakablick på året som gått

Årets sista lyrikkrönika anpassar sig helt smärtfritt till den kommande julhelgen.
Det givna temat blir ett urval av årets viktigaste diktsamlingar samt ett tips på en modern svensk klassiker som borde vara standard i varje bokhylla.

Det är naturligtvis vanskligt att försöka urskilja trender och tendenser inom en specifik genre under en så kort tidsperiod som ett år, inte minst för att kanske speciellt den samtida lyriken hela tiden tycker sig finna nya vägar och sammanhang. Lyriken är gärna föremål för egenutgivning, en stor del av utgivningen blir koncentrerad till ett antal mindre förlag, oberoende utgivare, som har det svårt att bli synliga på bokmarknaden eftersom de helt saknar förlagskoncernernas marknadsapparater.

Det är med andra ord svårt att skapa sig en fullständig föreställning av vad som pågår och vilka slutsatser som det går att dra. På ett sätt ligger det i sakens natur att bilden är ofullständig.

Det är möjligt att vi rör oss mot en dikt som tycks vara mer öppen i tilltalet, expressiv om man så vill. Den färgas gärna av en biografisk klangbotten, likaså skapas det politiska och etiska grundfrågor som riktas lika mycket till läsaren som till författaren själv. Dikten blir en form av pågående samtal.

Det krävs inte bara mod för att våga sig på en sådan metod, lika mycket krävs det i det närmaste absolut gehör för språket och dess undertoner. Göran Sonnevi är ett exempel på en sådan lyriker, den betydligt yngre Karin Brygger är ett annat namn. Hon blir på ett sätt en del av sin egen metod. Det är en poetik som bottnar i erfarenheter och slutsatser. Det litterära jag som hela tiden rör sig genom dikten och som finns närvarande utgör ett fundament i hennes tredje diktsamling ”Vi kom från överallt” (Korpen)

För den som verkligen vill utsätta sig för kvalificerad lyrik blir antikvariaten livsnödvändiga.

Den tycks till viss del vara biografiskt förankrad, men det personliga blir politiskt och dikten rör sig in bland fattigdomsskuggorna. Hon synliggör den avhumanisering som pågår i samhället, där inte minst redan utsatta grupper blir än mer utsatta. Det är utan tvekan årets viktigaste diktsamling, likaså är den rent stilistiskt en njutning att läsa. Dikten kommer till läsaren som musik. Det är enskilda toner som plötsligt omsluter oss, växer till en full symfoni.

För den som verkligen vill utsätta sig för kvalificerad lyrik blir antikvariaten livsnödvändiga. Under åttiotalet utgav Konny Isgren fyra diktsamlingar som utan tvekan tillhör det mer säregna och speciella som har publicerats i Sverige. I hans dikt finns det ett stramt, ofta självrannsakande tilltal.

Han försöker skriva sig fram till en plats som inte går att fånga in med hjälp av språket vilket gör att hans dikt ofta tangerar den plats där religion och mystik tar över. Hans senaste diktsamling, "Övning", utkom 1988. Efter det har han varit tyst om Isgren, men böckerna finns allt som oftast att finna på antikvariat.

För den encyklopediskt orienterade läsaren är ”Svensk poesi” (Bonniers) naturligtvis ett måste, likaså för oss som tycker om att på måfå bläddra fram lyriker och dikter. Daniel Möller och Niklas Schiöler har gjort ett urval som till slut kom att representera 200 poeter från 1500 år.

Det finns alltid invändningar att göra när det handlar om urval, i det här fallet kan jag sakna en poet som Petter Bergman, exempelvis – men ”svensk poesi” är utan tvekan ett värdefullt standardverk som ger en bred panoramabild av den svenska lyriken.

Den givna presenten, oavsett anledning, är annars naturligtvis den samlade utgåvan av Willy Granqvists författarskap. Det finns sedan en tid tillgängliggjort i fyra vackert formgivna delar. (Led) Utgåvan är redigerad och sammanställd av Krister Gustavsson och Magnus Ringgren.

Det är ett lyriskt författarskap som växer med tiden. Storslaget, minst sagt. Två tidskriftsprenumerationer kan jag också rekommendera till den som vill ge bort en present som räcker under hela det kommande året. Tidskriften ”Skriva” samt ”Lyrikvännen” – två väldigt olika tidskrifter men som sammantagna bildar en gedigen plattform för den vetgirige läsaren som inte alltid bara vill trampa på redan upptrampade stigar.