Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyft för liten och sliten gruvstuga

En tidsresa.
Så beskriver timmermannen Kål Henrik känslan när han renoverar gamla hus. Han ser spåren efter dem som byggde och bodde för hundratals år sedan.
Just nu är det en gruvstuga som får ett välbehövligt lyft.

Renoveringen sker på uppdrag av länsstyrelsen som har anslagit 150 000 kronor till upprustningen av gruvstugan i Gamla herrgården. Tidningen berättade i maj om planerna, apropå en gruvstuga intill som inte fått något bidrag.

Den här stugan ägs av Hiertners möbler, och antikvarien Olle Lind tycker att det är rimligt att ge bidrag. Företaget har inte någon nytta av huset, och skulle annars ha rivit det.

– Privatpersoner kan använda gruvstugor på olika vis. Huset är en viktig del av stadsbilden, och kommunantikvarien vädjade om hjälp, säger Olle Lind.

Kål Henrik Sens arbetar tillsammans med eleven Erik Daniels med själva timmerstommen. De hoppas bli klara den här veckan. Sedan är det dags för takläggning.

Gruvstugan består av två delar, förmodligen hitflyttade. Troligen är stommen från 1600-talet, det ser man på de raka handhuggna knutarna, och sprickorna i stockar svedda av svavelröken ifrån rostarna.

Huset har fått ett lyft - ett stockvarv upp från marken. En knut var så skadad att Kål Henrik fått byta ut den helt.

– Det är alltid en balansgång hur antikvariskt man ska gå till väga, det går ju att pussla ihop och kopiera, men det tar tid, säger Kål Henrik.

Han trivs med att ge nytt liv åt gamla hus. Som timmerman bygger han mycket nytt, men vid renoveringar fortsätter han ett arbete som andra påbörjat för hundratals år sedan.

Nästa sommar börjar arbetet med fönsterkarmar, pärlspont och fönsterkarmar som förmodligen är från 1800-talet.