Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lydiga hundar imponerade i Björnidet

På lördagen arrangerades en högklassig lydnadstävling för hundar i fotbollshallen Björnidet.
Talanggruppen till lydnadslandslaget fanns på plats för att delta i elitklassen.

Annons

Totalt deltog 62 ekipage och för arrangemanget svarade Ludvika Brukshundklubb.

När tidningen kom på besök återstod ännu tävlandet i elitklassen, men i de lite lägre men ändå väl så goda klasserna var det färdigtävlat.

Längs fotbollsplanens sidlinje satt tre Uppsalamattar, med sina duktiga hundar bredvid sig.

Alla hade de nått prispall-nivå och kunde därmed vara tillfreds med sina insatser.

– Jag är sjukt nöjd, sa Angelica Persson, efter en andraplats i nästa högsta klassen, klass 3, tillsammans med lilla femårige pomeraniern Gizmo.

Redan klockan tre på natten hade de tillsammans med klubbkompisarna i Uppsala Hundungdom börjat resan till Smedjebacken för att få vara med på topptävlingen under perfekta förutsättningar.

– Det är jättelyx att få vara inne så här på konstgräs och allt. Häftigt att vi får tävla här med hundar.

Om det var samtliga i gänget överens. Ett gäng som i övrigt bestod av Elin Larsson och ett och ett halvt-åriga tiken Lycke (soft coated wheaten terrier) som vann klass 1 samt Sara Linderman och tvåårige Texas (en korsning av jack russel-terrier och chihuahua) som kom trea i klass 1.

Klart står att det krävs mycket träning för att få hundarna så lydiga som de som visade upp sig i Björnidet.

– Jo, vi tränar väldigt mycket. För min och Gizmos del har det blivit varje dag de senaste tre månaderna, berättade Angelica Persson.

Längre bort i hallen fanns en annan träningsvillig duo, freestyleparet Stina Liljegren och fyraårige tollaren Raiko.

De tävlar för Avesta Brukshundsklubb och var egentligen i Smedjebacken för att se när Raikos syskon skulle tävla i elitklassen i lydnad.

Men med sådant perfekt träningsunderlag tillgängligt kunde inte Stina och Raiko låta bli att köra ett träningspass under en paus – och jisses vilken underhållning de bjöd på.

– Han tycker det här är jätteroligt och vill jobba varenda dag.

Nästa helg tävlar de på SM i Stockholm.