Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lydia Corbett och Sylvettes många ansikten

Med håret uppsatt i hästsvans satt hon modell för Pablo Picasso på 1950-talet.
I dag är det vernissage för den brittiska konstnären Lydia Corbetts akvareller på Greenverket i Tällberg. Hon delar utställning med skulptören Sanna Seppänen, Leksand.

Lydia Corbett hette i sin ungdom Sylvette David och växte upp i Frankrike. När hon år 1954 som 19-åring mötte en 72-årig Pablo Picasso var hon en ung blyg kvinna som arbetade i en keramikverkstad i byn Vallauris. Det berättar Richard Shepherd, hennes företrädare i Sverige som också kommer att närvara vid dagens vernissage.

Picasso gjorde ett 40-tal målningar och skulpturer av Sylvette. Bilderna gjorde henne berömd, hon blev känd för sin skönhet och inte minst sin hästsvans – en nymodighet inom 1950-talets hårmode. Richard Shepherd talar märkbart rörd om sitt första möte med Lydia Corbett och hennes familj i södra England. Shepherd och familjen har hållit kontakten sedan 1980-talet, samma årtionde som Lydias eget målande tog fart.

I Devon 1985 höll hon sin första utställning, men de tavlor som ställs ut på Greenverket är alla tillkomna efter år 2000. Det är många självporträtt – den blonda kvinnan med hästsvansen – men hon målar också andra människor, liksom djur, stenar, grönsaker, tyger och andra figurer.

Visst märks tydliga influenser från Picasso i Lydia Corbetts måleri. Hon har inspirerats till både formspråk och symboler av sin läromästare. Samtidigt är hon en erfaren konstnär i sin egen rätt, något som delvis skymts undan i marknadsföringen av "Pablo Picassos favoritmodell".

Lydia Corbetts målningar täcker tre av konstgalleriets väggar och ramar in golvet där den andra delen av utställningen står, nämligen Leksandskonstnären Sanna Seppänens skulpturer. Seppänen berättar att alla verk är skapade under det senaste halvåret, men att föregångare till de båda urnorna Ansiktets själ - våga visa vem du är gjordes redan för 14 år sedan med inspiration av just Picasso.

Tid och rum är viktiga begrepp för Sanna Seppänen. Hennes förankring i Dalarna märks i skulpturerna av Zorn och Kus-Kari Nissniss. Mitt i galleriet står även en byst av Sylvette som utgår från en av Picassos målningar av henne. Det är alltså fråga om en bild av en bild av den modell som blev konstnär och nu delar utställning med Seppänen. Ytterligare ett av Sylvettes många ansikten ...