Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyckat firande när bibblan fyllde 40

Borlänge bibliotek firade i lördags 40 år i sina lokaler.
Något man gjorde med öppet hus och massor av glada firare.
– Biblioteket är fantastiskt. Hit borde man gå oftare, menade exempelvis

Det var 1972 som Borlänge stadsbiblioteket flyttade till sina nuvarande lokaler i det funkisinspirerade vita huset invid Sveatorget. Under fyra decennier är det alltså dit Borlängeborna gått för att få sig till litterär och kulturell spis.

Lördagens firande inleddes med ett tal av kultur- och fritidschefen Patric Hammar för att sedan bjuda på såväl dans till afrikanska trummor till sagostunder och författarbesök. Under dagen fungerade såväl Borlängeförfattarinnan Solveig Bergqvist Larsson som TV-profilen Mark Levengood som dragplåster.

Men folk hade nog kommit till födelsedagsfesten ändå. Redan när man öppnade på förmiddagen ringlade kön av gratulanter lång utanför biblioteksdörrarna och inte minst var det barnfamiljer som kom.

– Det har varit en helt fantastisk dag med jättemycket folk, vi fick till och med sätta in en extra sagostund så att alla skulle få chansen. Helt klart har det kommit mer folk än vad vi vågade hoppas på, berättar Yvonne Sundqvist, förskollärare vid bibliotekets barnavdelning där det pysslades, grejades och stojades dagens lång.

Stefan Eklöf och dottern Allis Haglind var två av besökarna.

– Vi passade på att gå hit när både biblioteket och Alfons Åberg firade 40 år samtidigt. Biblioteket är ju jättebra och med mycket böcker och filmer så faktum är nog att man är här lite för sällan, menade pappa Stefan.

Pelin Ac och hennes mamma Ayse kunde bara instämma.

– Här finns så mycket att välja mellan och vi är här på biblioteket väldigt ofta, intygade Ayse Ac.

Uttalanden som givetvis gladde bibliotekets personal.

– Jättekul. Tanken är ju också den att öppna folks ögon för hur mycket fantastiskt bra det finns på biblioteket. Vi kanske får fylla 40 år lite oftare efter det här lyckade kalaset, menade Yvonne Sundqvist.

Även Kommunkören och bandet Good Looking Trash deltog i 40-årsfirandet av biblioteket.