Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyckad turistsatsning lockade vänsterledaren

Under måndagen besökte Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt Mora på väg upp till Älvdalen där han ska försöka få i gång en ny lokalavdelning av Västerpartiet i ett möte på måndagskvällen.
– I Mora var jag främst intresserad på att besöka Vasaloppets Hus för att få tips om hur de lyckats så bra med sin verksamhet, säger Jonas Sjöstedt.

Där träffade han bland annat Vasaloppets vd Anders Selling.

– Visserligen har jag haft en gammal dröm om att få åka Öppet Spår men det lär bli en dröm under ännu några år, konstaterar Jonas Sjöstedt.

Den direkta anledningen till Morabesöket var partiets arbete med landbygdsfrågor.

– Lena Olsson vänsterpolitiker från Malung är med och leder en satsning inom partiet på att ta fram ett nytt landsbygdsprogram.

Meningen är att landsbygdsprogrammet ska dra upp riktlinjer för investeringar i infrastruktur, nya jobb och förbättrad service i lands- och glesbygd.

Vänsterpartiet vill ge människor förutsättningar att bo i hela landet.

Enligt Jonas Sjöstedt var det givande att få ta del av Vasaloppets framgångsrecept till att bredda sin satsning till aktiviteter året runt med vinter och sommarvecka samt vandring i Vasaloppsleden.

Främst var det två ideér som Jonas Sjöstedt fastnade för efter samtalen. För det första håller han med om att en lyckad institution som Vasaloppet är ett bra exempel på att locka flera entreprenörer och småföretagare till en bygd.

– Dessutom vore en järnväg upp till Sälen för persontrafik en bra investering på en förbättrad infrastruktur. Att rusta upp Västerdalsbanan är en ide som partiet ska titta närmare på. Alla investeringar på infrastruktur behöver inte bara gå till storstäderna.

Jonas Sjöstedt är medveten om att bristen på underhåll till Västerdalsbanan satt stopp för persontrafiken sedan en tid men hoppas att en nysatsning och förlängning av banan upp till Sälen kan bli möjlig.