Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckad revy i Björbo

Björborevyn visar att det går att hålla sig till det klassiska revyformatet, utan att det behöver kännas mossigt. Årets upplaga håller hög klass, tycker Anders K Gustafsson.

Annons

Björborevyn inleder showen med att ge en stor strut med popcorn till Gagnefs kommunchef Gunnel Gyllander, som sitter i publiken – som tack för all inspiration. Och visst skojas det en hel del med politiken i Gagnef i årets revy, skam vore det annars.

I ett av de bästa numren invigs en ny medlem i mc-gänget Gagndidos, som bedriver beskyddarverksamhet och lever rövare i byn. Men de är blåbär jämfört med det konkurrerande gänget Centern, med presidenten Sofia Jarl. Mer eftertänksamt, men inte mindre vasst, är numret med Hans-Erik Bergmans Klockare, där en rad av årets händelser och profiler avhandlas.

Det lokala är huvudsaken, men utstickare görs till andra delar av länet. Ett fyndigt och skickligt sångnummer, Mammons hus, avhandlar Kamprad (den största gangstern) och Ikea i Borlänge och vattenledningen mellan Falun och Borlänge får oväntade konsekvenser i numret Bara vanligt vatten. Vansbro får sig en känga i Bilda Vansbro.

Vår besatthet av sociala medier är ett annat tacksamt ämne, där Björborevyn lyckas bra. Projektionerna bakom scenen utnyttjas på ett fyndigt och kul sätt i numret Fejkbook och känner man till bygdens lokala profiler så kan man hålla ögon och öron öppna.

En revy vore inte komplett utan buskisinslag. Och de fungerar ovanligt bra i Björborevyn. Ta bara numret K:T, där ett talfel gör att "fiskning" blir "fistning". Det skulle lätt ha kunnat bli plumpt, men både manus och aktörer balanserar hela tiden på rätt sida. Björbobôcken är en annan klassisk buskiskaraktär, som funkar utmärkt.

Ensemblen håller en imponerande hög och jämt klass. Det finns egentligen inga svaga länkar, däremot några som är extra starka. Anna-Lena Källander, som porträtterar gnällig Björbotant (underbar i 5:2-sketchen), Sofia Jarl och en rad andra är klockren, Richard Linderholm har tajming och utlevelse och Christer Gärds kommer till sin rätt när han brer på med Björbomålet. På sångsidan måste Anna Björklund och Mats Lissjanis nämnas. Och Christer Gruhs porträtt av Göran Greider torde bli klassiskt.

Det finns alltså många starka kort, men en revy är ett smörgåsbord där alla rätter kanske inte faller en i smaken. Jag vill resa ett par frågetecken. Varför inte skriva en egen passande text till Judas Priests Livin' after midnight, i stället för att bara översätta den rakt av? Kopplingen till numret med mc-gänget Gagndidos skulle ha blivit tydligare. Andra nummer, som Ditt rätta jag från Fantomen på operan och Tre tenorer, känns lite poänglösa i sammanhanget, men räddas av det proffsiga genomförandet.

När de ger sig på fenomenet Ylvis och räven tänker jag först "åh nej", men slutklämmen kommer överraskande och snabbt.

Enkel, men effektiv humor.

Annons