Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyckad kolmilatändning i Gräsberg

Det rykte både här och där, rök från kolmilan och rök från stekpannorna förgyllde fäboden i lördags.

Annons

Med spänd förväntan tittade ett hundratal personer på när Nils-Erik Jons och barnbarnet Christoffer Jons tände på kolmilan i Gräsberg i lördags. Det är den 27:e milan på raken varav två milor funnits på Storänget. Kolet som utvinns från milan kommer att användas för grillning och givetvis till de populära kolbullarna. Nils-Erik Jons har varit med på alla 27 tändningarna.

- Det blev en lyckad tändning, säger Christoffer Jons som därmed skulle passa milan resten av helgen.

Kolmila, kolbullar och enbärsdricka hör ihop och stämnigen var på topp i skogen som tidigare hade många kolmilor. Det är Nås hembygdsförening som står för arrangemanget.

- Vi anordnar det här för att folk vill ha kolbullar, säger Ulf Närsjö som är hjälpreda och som tidigare jobbat med kolmilan.

Byns Eva Hagström och Elisabet Norström gräddade kolbullar så det osade i hela fäboden. Det rykte både här och där, undra på det när Eva gjort 20 l smet och folk stod på kö för delikatesserna.

Några personer som ätit upp sina kolbullar är Johanna Olsson, Olle Hult och sonen Mio. De var där tillsammans med Anna-Kari Jons och Gunborg Olsson. Olle som själv har byggt en kolmila tycker det är en viss stämning på platsen. Hans sambo Johanna instämmer och säger att det lite ovanligt med den här traditionen. Gunborg berättar lyriskt om månen och dimman som kommer på kvällen från milan och sträcker sig längs vägen.

- Man längtar efter den här dagen, säger Gunborg.

Som lök på laxen spelade Byns Mats gitarr och sjöng visor inspirerad av Dan Anderson.