Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyckad jakt gav utdelning

Fler söker naturvetar- och teknikprogrammen, trots att elevkullarna minskar.
Lyckad jakt och en generös fond kan vara förklaringar, men även trivselfaktorn.
– Vi har kul i klassen, med bra lärare och rektor. De som oroar sig för att inte klara studierna märker nog det och vågar söka trots allt, säger Ellen Björheden på Haraldsbogymnasiet.

Annons

Hon är en av 22 ungdomar som fick ta emot stipendier ur Ljungbergsfonden i går. Närmare 600 000 kronor delades ut till ungdomar från Falun, Borlänge och Gävle.

I går samlades de flesta stipendiaterna i Bergalid, den pampiga villa där disponent Ljungberg bodde i tillsammans med hustrun. Paret var barnlösa, och en stor del av arvet gick i stället till en fond som bland annat belönar engagerade naturvetare och tekniker.

– De här programmen ökar med någon procentenhet i Falun och Borlänge, med tanke på att elevkullarna minskar så tar vi marknadsandelar. Jag tror att det kan tillskrivas Teknikerjakten, säger Jan Moritz som är vd i Ljungbergsfonden.

Stipendierna ska användas för blivande studier, men Falueleverna Ellen Björheden och Lotta Wåhlberg tänker nog ta ett sabbatsår och jobba när de tagit studenten till våren.

– Det kan behövas, så hinner jag få lite erfarenhet och fundera över vad jag vill göra, säger Lotta Wåhlberg.

Vincent Liljeholm och John Litborn från Borlänge planerar ingen paus. Det blir plugg i Linköping till nästa höst, de siktar på att bli civilingenjörer.