Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyckad hantverksdag på Sollerön

Det var en jämn ström av besökare som tittade in i Företagshuset på Sollerön vid lördagens hantverksdag som hembygdsföreningen arrangerade i samarbete med Företagshuset.
– Vi har valt att ha hantverksdagen på Alla helgons dag då många kommer hem för att tända ljus på gravarna. Samtidigt slipper vi konkurrens från alla julmarknader, säger Margit Andersson, Sollerön hembygdsförening.

När kassan räknades efter hantverksdagen visade det sig att 150 vuxna betalat inträde.

– Dessutom kom det många barn, vilket är extra roligt, säger Margit Andersson.

Det fanns en hel del att se och även att "prova på". Till exempel visade Karin Wass hur hon tillverkar dockor av ull och Anna-Lisa Wikström demonstrerade tvåändsstickning. Hårkulla var Marie Hed och Sara Wik arbetade med ull.

– Där fick besökarna ta en ulltuss och karda den med gammaldags karda eller en modernare kardningsmaskin. Sedan kunde de spinna ett garn med slända eller spinnrock och göra ett nystan av det färdiga ullgarnet.

"Prova på" gällde också hos Björn Svantesson som slöjdar traditionellt trähantverk.

– Där gick det åt två plåsterlappar under dagen, säger Margit Andersson.

Birgit Stenberg, som driver Företagshuset, har täta kontakter med Moldavien och hantverk därifrån fanns också med under hantverksdagen. Jompa Häll sålde läfsor och i källaren visades hembygdsföreningens textilsamling och vävstugan.

– Extra roligt är det att de två unga flickorna Malin Bohm och Emma Frost har studerat textilhistoria på Sätergläntan. Det är två jätteduktiga flickor och Malin har flyttat hit till Sollerön och har visat intresse för textilsamlingen. Jag hoppas att det borgar för att hon tar över när vi äldre slutar.