Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyckad första sommar för Byggmax

Första sommaren med bygghandel i Risingsbo gamla bryggeri blev mycket lyckad, enligt Byggmax platschef Pawel Lenert.
– Det har gått jättebra, bättre än väntat.

Några exakta försäljningssiffror kan han inte ge, men Pawel Lenert berättar att antalet besökare per dag har varit flera hundra.

– Rent försäljningsmässigt är vi supernöjda. Under sommaren hade vi fullt upp från det vi öppnade på morgonen till vi stängde framåt kvällen.

Nu när hösten nalkas och hobbybyggarna stillar sig är tempot på Byggmax lugnare, men Pawel Lenert ser ändå fram emot en spännande vintersäsong.

– Ja, det blir kul att se vad som händer, säger han och tror att många då ska passa på att köpa virke för inomhusjobb.

Under sommaren har Byggmax haft tre heltidsarbetare och tre timanställda. Över vintern räknar Lenert med att det ska räcka med två heltidare och ett par som jobbar som inhoppare.

När sedan säsongen drar i gång på allvar igen till våren ökas bemanningen till ungefär samma nivå som denna sommar.

– Men jag tar nog in extrapersonal tidigare då, för i år blev vi lite tagna på sängen av det stora intresset när väl solen tittade fram i maj. För det är då folk kommer hit för att få material till sina byggen.

Klart är att det främst är virke som lockar hemmabyggarna till Byggmax.

– Det känns som att "alla" har byggt altan i sommar, säger Pawel Lenert leende.

Inte ens det ihärdiga regnandet tycks ha skrämt "Timellarna".

– Jag måste ge folk en eloge för hur de har kämpat sig fram under skurarna och till och med byggt landbryggor för att ta sig över vattenpölar och hämta virke (skratt).

Innan Byggmax öppnade fanns en del orosmoln hos konkurrerande byggvaruhandlare i bygden, men Pawel Lenert tror inte att den nya etableringen ska behöva vara förödande för någon.

– Vi är inte ute efter att konkurrera ut någon annan. Hoganders (i Smedjebacken) till exempel har mycket som vi inte har. Vi är nischade på volymhandel och jag tror att vi kan vara komplement till varandra.

Via en postnummerundersökning på kundernas hemvist vet Pawel Lenert att många av Byggmax kunder åkt ganska lång väg till Risingsbo.

– De flesta kommer förstås från Smedjebacken och Ludvika, men vi har också kunder från Fredriksberg och en hel del från Borlänge och Grängesberg.

Just grängesbergarna har visat sig handla en hel del via nätet, för att sedan få varorna levererade med kranbil.

Pawel Lenert avslutar:

– Nu siktar vi på att utöka sortimentet ytterligare och tror på att det kommer att gå ännu bättre nästa sommar.