Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyckad digital Mando Diaopremiär

Det var som en tavla av Anders Zorn – eller Flodakonstnären Per-Hilding Perjons.
Eldar lyste upp kyrkbacken, där sockenklädda människor köade för att få en bra plats i Floda kyrka när Mando Diao släppte sin Fröding-skiva "Infruset" och en konsertfilm.
– Nationalromantik, sammanfattade Linnéa Dixgård – som medverkar med sång på några av plattans spår – när hon kom till kyrkan.

"Infruset" är inspelad i Månsgårdens till studio ombyggda lada i Dala-Floda och därför genomfördes den digitala urpremiären inte bara i ett antal biosalonger i svenska och tyska städer, utan också i kyrkan i det "lilla" samhället i Västerdalarna.

Och det var feststämning i bygden.

Kommunalrådet Sofia Jarl bar sockenkläder när hon tillsammans med systrarna Britta och Signe Liss rev biljetter.

På kyrkbacken serverade Monika Johansson och Elisabeth Smits bubbeldricka och tilltugg. Monikas man, förra landstingsrådet Alf Johansson, i dag ordförande i den lokala intresseföreningen, hade också gärna burit sockendräkt.

– Men den regniga sommaren har gjort att min masdräkt krympt, förklarade han med ett snett leende.

Mikael Katzeff, som regisserat både dokumentärfilmen om Mando Diao och konsertfilmen, och Stefan Erdman, bildprocent för konsertfilmen, fanns också på plats och hyllade bandets kreativitet och integritet.

– Mando Diao vågar gå sin egen väg, konstaterade de.

– Det här är en fantastisk kväll och en unik tillställning, fortsatte Stefan Erdman, som filmade sekvenser som kan komma att klippas in i dokumentärfilmen inför en eventuell dvd-utgivning.

Lars Nises från Strandbackens folkpark i Dala-Floda stod i kyrkans vapenhus och var – med specialtillstånd från bandet – sannolikt först i landet med att sälja Frödingskivan. Eva Björklund och Kjell Ericson var först på plats, nästan två timmar före utsatt tid, och de var också först med att köpa skivan. Och Gun Danielsson köpte en till sin 92-åriga svärmor Kerstin Danielsson, Smedjebacken.

– Premiärer av det här slaget sätter guldkant på jobbet som kyrkvaktmästare, förklarade Sara Eriksson och tillade att "den här årstiden är det annars mycket lövkrattning..."

Initiativtagaren till kyrkopremiären, film- och biografkonsulenten Peter Törnblom, fick också beröm och kramar av bland andra Lena Fast.

– Vilken jättebra idé, utbrast Lena.

Stora delar av Mando Diaó-medlemmarna Gustaf Noréns och Björn Dixgårds familjer fanns på plats. Björns syster Linnéa var lite tagen av uppståndelsen:

– Men det känns bra eftersom plattan har spelats in i den här fantastiska bygden. Eftersom jag är med på ett hörn känner jag – och säkert alla bandmedlemmarna och alla andra inblandade – stolthet över det här mottagandet. Och jag hoppas att invånarna och kyrkobesökarna är stolta över oss.