Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lutar åt plus på sista raden i bokslutet

Vansbro kommun ser ut att klara balanskravet i ekonomi även under 2012. Prognosen är ett överskott på cirka sex miljoner kronor. Men det innefattar att kommunen får tillbaka 7,6 miljoner kronor i försäkringspremie från AGS.
– Det brukar bli lite bättre i bokslutet än vad det är i prognosen, så utifrån det hade vi kanske klarat balanskravet i alla fall, säger Katarina Willman, ekonomichef.

Annons

Trots att mycket pekar mot att det blir ett plusresultat för 2012 finns det sorgemoln på himlen. Bland annat handlar det om att gamla underskott som ligger och släpar ska återställas, sammantaget 33,2 miljoner kronor som samlats ihop under åren 2000 till och med 2011.

Delårsbokslutet visar att kommunen just nu har ett överskott på 21,2 miljoner kronor. Detta inklusive de försäkringspengar som kommunen ska få tillbaka från AGS. Detta överskott kan förklaras delvis med att de kommunanställda nyss tagit ut sina semestrar och skulden till de anställda är som lägst på året i augusti. När de sedan fram till nyår fått nya semesterdagar ökar skulden igen och överskottet för kommunen minskar i motsvarande grad.

Det finns dessutom annat som påverkar utfallet och som visar sig när det är dags för bokslut.

Totalt har kommunens verksamhetskostnader minskat med 6,4 miljoner kronor för de första åtta månaderna i år i förhållande till samma period förra året, vilket naturligtvis påverkat det totala utfallet i delårsbokslutet.

Sammantaget gör ekonomchefen Katarina Willman bedömningen att kommunen även för 2012 kommer att redovisa ett positivt bokslut.

– Det är oerhört tillfredsställande att det går åt rätt håll med den målsättning vi hade att få en ekonomi i balans, summerar kommunalrådet Per-Anders Westhed (C).