Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lurade till sig pengar från a-kassa

Genom att deklarera färre antal arbetade timmar än vad som verkligen var fallet lurade mannen från Ludvika till sig över 47 000 kronor. Nu har han dömts för bidragsbrott.
Här kan du ladda ner den nya DT-appen i Appstore för iPhone eller här i Google play om du har en telefon med Android.

När mannen förhördes sa han bland annat att det var ett vikariat och att arbetsgivaren kunde ringa när som helst. Han hade fått information om att han kunde få arbetslöshetsersättning för den tid han inte arbetade, men tillade att han inte fått någon ordentlig genomgång av reglerna och hur noggrann man måste vara då kassakorten fylldes i.

Tingsrätten påpekade att även om mannen inte helt förstod regelverket kring deltidsarbete och arbetslöshetsersättning, så var man övertygad om att han förstod hur han skulle fylla i kassakorten.

Bland annat pekade rätten på att han vecka 14 och 33–37 2014 hade angett att han var arbetslös trots att han hade arbete 20–35 timmar dessa veckor.

Genom att deklarera färre antal arbetade timmar än vad som verkligen var fallet betalade Kommunals a-kassa ut 42 160 kronor till mannen. Det handlade om redovisning för 22 veckor under 2014. Felaktiga uppgifter lämnades också under tolv veckor samma år och då betalades 5 100 kronor ut till mannen.

Han åtalades för bidragsbrott och ringa bidragsbrott och tingsrätten fastslog att åtalet var styrkt. Han är tidigare ostraffad och påföljden bestämdes till villkorlig dom och 50 dagsböter á 50 kronor.