Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lunchprogram gav mersmak

Den stora dragspelsstämman på hotell Älvdalen inleddes med en kombinerad lunchkonsert och föredrag i lättsam form.

På scenen satt självaste "Dragspelsprofessorn" Bo Gäfvert och samtalade med Leffe Jonsson som håller i trådarna för denna stämma, tillsammans med sin hustru Isa Jonsson, som är från Älvdalen.

Huvudpersonen för lunchprogrammet var den mycket välkände dragspelaren Ragge Sundqvist som var som mest i ropet under första halvan av 1900-talet. Bra ljud, bra flyt i programmet och kunniga programledare, varvat med gamla inspelningar, gamla bilder på storskärm och gjorde att den timme som avsatts för detta plötsligt var slut.

En av många uppgifter som kom fram var att Ragge Sundqvist startade en dragspelsfabrik i Stockholm på 40-talet.

För att få folk att jobba i fabriken åkte han till Älvdalen med en bil med en stor högtalare på taket. Han åkte fram och tillbaka i byn och ropade ut att han erbjöd jobb i sin fabrik i Stockholm. Och fick faktiskt en del från Hagströms fabriker att gå över till Sundqvists fabrik i Stockholm. Ganska fult gjort, men det är väl preskriberat vid det här laget.