Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lugnt möte om vargar och jakthundar

Då Svenska rovdjursföreningen arrangerade en föreläsning om jakthundar och rovdjur låg det i luften att det skulle bli konfrontation mellan vargmotståndare och vargvänner. Innan mötet på Grönklitt satte jägaren Gunnar Håkansson upp ett plakat mot frilevande vargar och det föll förstås inte i god jord hos arrangören Asinja Holma. Då hundexperten Tobias Gustavsson avslutat föredraget var alla överens om att de varit med om en bra och intressant föreläsning.

Tobias Gustavsson som bor och själv jagar i Hälleforstrakten tränar hundar som ska användas inom rovdjursförvaltningen i både Sverige och Norge. Tobias Gustavsson har arbetat mest med hundar som används för spårning av björnar men hans kunskaper om träning av hundar kan tillämpas på alla hundar som används för eftersök och också för spårning under vanlig jakt.

– Det viktigaste är att hunden vet vad den ska göra och att den är fokuserad på detta och inte ger sig in på någonting annat. Tobias har konstaterat att medan hundägarna trott att deras hundar spårat björn så har de intresserat sig för någonting annat.

Tobias Gustavsson gjorde klart från början att han inte skulle prata om rovdjurspolitik utan om träning av hundar. Han berättade om den träning av hundar som han håller på med men han kom också in på problemet med vargangrepp på hundar.

Tobias klargjorde att vargen är ett revirhävdande rovdjur och då är det inte konstigt att den angriper hundar. Han menar att risken för att hunden ska bli angripen av varg alltid finns, oavsett var man befinner sig i Sverige.

– Man ska inte invagga sig i falsk säkerhet, förklarade han. Tobias jagar själv i ett vargrevir. Då han är ute i jobbet och spårar björn och varg finns alltid risken att hunden ska bli angripen.

– Jag blir tvungen att ta risker.

Det finns de som hävdar att vargarna hotar löshundsjakten.

Tobias Gustavsson konstaterar att många jägare fortsätter att jag med löshund även fast det finns varg på deras marker.

– Nu ska du ha klart för dig att du är i Orsa. Det är bara ett fåtal kvar som jagar med löshund här, sa Nisse Björklund, men Tobias vidhöll att det finns de som är så intresserade av löshundsjakten att de fortsätter trots vargarna.

Vad kan då en jägare som vill jaga med löshund göra för att minska risken för att hunden ska bli angripen av varg?

Pingla och skyddsväst finns med på Tobias lista men det går inte att vetenskapligt visa hur säkra skydd det här är.

– Pingla är en billig åtgärd men vi kan inte med gott samvete säga hur pass bra den fungerar.

Då Tobias jagar har han väst på hunden fast ingen väst försedd med speciellt vargskydd som exempelvis piggar.

– Jag har västen för att den också skyddar hunden mot andra skador. Det vore också bra om det fanns något skydd mot huggormar. I sommar har åtminstone två hundar blivit bitna av ormar.

Avspårning av jaktområdet finns också med på förebyggandelistan men det är förstås heller ingen helsäker metod eftersom vargarna snabbt rör sig över stora områden.

Det som Tobias tycker är den absolut viktigaste förebyggande åtgärden är att träna hundarna så att de blir duktiga och fokuserade på det som de ska göra. Det har nämligen visat sig att i hälften av fallen med vargangrepp på hundar så har hundarna sökt upp vargarna.

– Om man får hunden att koncentrera sig på det som den jagar så att den inte avbryter och söker upp en varg så minskar man risken väsentligt, säger Tobias Gustavsson.

Det blev ett möte utan bråk och tjabbel. Deltagarna av båda sorterna tycktes lyssna intresserat och ta till sig det som Tobias Gustavsson sa.

– Du har gjort det bra och ska ha all heder från min sida, förklarade Nisse Björklund.