Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lugnet kan få rullskidbana

I flera år har planeringen av en rullskidbana på Lugnet pågått.
Nu är finansieringen klar - men tillstånd från länsstyrelsen saknas.
– En rullskidbana är en konkurrenskraftig tillgång för Lugnet, säger Mathias Persson i Falun-Borlänge SK.

Det var redan 2007 som idéerna om att bygga en rullskidbana på asfalt på Lugnet började ta fart.

Framstötar gjordes till Falu kommun som visade intresse, men inte hade de ekonomiska resurser att kunna hjälpa till.

Men entusiasterna gav inte upp utan har tålmodigt jobbat vidare för att hitta en lösning.

– Nu har vi löst finansieringen. Yrkesakademin kommer att ta ett stort ekonomiskt ansvar i projektet, men även andra finansiärer finns med, säger Mathias Persson.

Yrkesakademin har ett intresse i att banan byggs, då man i Falun kommer att starta ett längdgymnasium.

Fem miljoner kronor har tidigare nämnts som kostnaden för att anlägga en bana. Stämmer det?

– Ja, någonstans där skulle vi hamna.

Men eftersom banan ska byggas i Lugnets naturreservat, så krävs det att Länsstyrelsen Dalarna ger sitt tillstånd till att banan får byggas i reservatet.

Före jul lämnades en hemställan om beslut angående rullskidbanan på Lugnet in till länsstyrelsen.

Skrivelsen var undertecknad av företrädare för en mängd föreningar, förbund, företag och organisationer: Föreningen Svenska Skidspelen, Svenska Skidförbundet, Yrkesakademin, Dalarnas Idrottsförbund, Högskolan Dalarna, Dala Active Skaters, Falun-Borlänge SK, Beyond skiing, Dalarnas skidförbund, Dalarnas handikappförbund och Falu CK.

– Vi har inte hört ett dugg ännu från länsstyrelsen, vilket man kan bli lite trött över. Men vi kommer att ligga på, och hoppas givetvis att länsstyrelsen ställer sig positiva till det hela, säger Mathias Persson.

Varför behövs en rullskidbana på Lugnet?

– Av flera skäl. Ett av dem är att vi vill få våra elitåkare att flytta hem till Falun igen i stället för att de ska bo i Östersund eller på andra platser runt om i Sverige. Men ska vi få dem att göra det, måste rätt träningsförutsättningar finnas på Lugnet. Dit hör en rullskidsbana. Avsaknaden av en bana är en tydlig brist för Lugnet.

– Många olika idrottsföreningar skulle kunna använda banan för träning, säger Mathias Persson.

Även om den asfalterade banan i huvudsak kommer att användas av rullskidåkare, så är andemeningen att användningsområdet ska vara betydligt större än så.

I skrivelsen till länsstyrelsen pekar undertecknarna på att banan kan användas av cykel och inlines men även för rullstolsåkning.

Naturreservatets tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning skulle ökas med en asfalterad bana.

– Vi vill ha ett snabbt och positivt beslut, för att snabbast möjligt kunna starta projekteringen av banan, slutar Mathias Persson.