Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lugnet - en anläggning i stor förändring

Mycket har hänt sedan Falun arrangerade skid-VM senast - 1993.
Nu är kraven helt andra och Lugnetanläggningen måste därför till stora delar moderniseras och byggas om inför skid-VM 2015.
En del arbeten har redan startat, men mycket återstår också att göra.

– Vi ska skapa en modern arena som möter nutidens krav på bästa sätt. Lugnet ska befästa sin ställning som nationalarena för skidor och backe, säger Liselotte Jonsson, vd för det kommunala bolaget Lugnet i Falun AB.

Tillsammans med Lugnetchefen Tomas Jons blickar hon ut över en anläggning som är i stor förändring.

Mycket ska hända det kommande året.

– Vi vill, och måste, höja nivån på det mesta. Då krävs en hel del jobb och en stor del av området kommer att beröras på olika sätt, säger Liselotte Jonsson.

På backstadion har markarbetena nu startat. Motorsurret från grävskopor, dumprar och lastbilar ekar mot klippväggen, men blickarna fastnar framför allt på pistmaskinen som används för att hyvla av det översta lagret på underbackarna. Meter för meter jobbar sig maskinen uppför den branta backen och svart matjord ser åter sitt ljus.

– Entreprenören har berättat för mig att man längre fram kommer att använda sig av en specialgjord grävskopa. Den kraftiga lutningen kräver en del speciella lösningar, säger Tomas Jons.

I april fick Falun ett rött ljus av FIS (internationella skidförbundet) för att arbetet med hoppbackarna inte kommit i gång. Fem månader senare har arbetet startat.

Under några intensiva månader har Falun tagit tillbaka en del av den dyrbara tid man tappat.

– Snart kommer också arbetet med att göra om själva tornen att kunna starta. Överklagningstiden efter upphandlingen är passerad och kontraktet med aktuell entreprenör är undertecknat. Det måste jag säga känns bra, säger Liselotte Jonsson.

Kostnaden för bara omgörningen och moderniseringen av backarna är beräknad till 102,7 miljoner kronor.

Stora satsningar på infrastruktur görs också på Lugnet.

– Satsningar som vi hade måste göra, oavsett om vi fått VM eller inte, poängterar Liselotte Jonsson.

Lugnetledningen hoppas också på att få bygga en bergbana från underbacken upp till tornen.

– Men den satsningen är avhängd på att vi får sökta bidrag. En bergbana är en viktig förutsättning för att Lugnet och hoppbackarna ska kunna utvecklas till ett större besöksmål. Men banan skulle också göra Högboområdet mera tillgängligt, säger Liselotte Jonsson.

Alla anläggningsprojekt vid back- och skidstadion innebär också att det kommer att bli en hel del störningar för både allmänheten och föreningslivet, som använder sig av Lugnetområdet.

– Vi kommer fortlöpande att informera om vad som händer och vilka störningar det medför. Vi kommer dels att sätta upp skyltar på området, men också hålla alla informerade på vår webbplats - Lugnet.se. Det är ofrånkomligt att det blir vissa störningar när så pass stora projekt pågår, säger Tomas Jons och fortsätter:

– Men det är främst området närmast backstadion som drabbas. Som det ser ut nu ska skidstadion förbli opåverkad, och därmed ska vi kunna erbjuda skidåkning i alla skidspår vi tidigare har använt oss av.