Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lugnande besked om fisken i Bysjön

Efter larmrapporter från olika håll i landet.
Nu har fisken i Bysjön undersökts.
– Det är en viss påverkan på fisken. Men det känns ändå betryggande, säger Rune Andersson, Borlänge centrala fiskevårdsområde.

Borlänge centrala fiskevårdsområde har låtit undersöka fisk i Bysjön. Då enbart fem abborrar analyserats går det inte att dra allt för stora slutsatser.

Resultaten visar en påverkan på fisken, halten ligger över den så kallade miljökvalitetsnormen när det gäller PFOS, perfluoroktansulfonat.

Halten ligger på 13,7 jämfört med miljökvalitetsnormen 9,1.

Men resultatet är inte på något sätt alarmerande.

– Det känns betryggande. Miljökontoret får bestämma om fler provtagningar ska göras längre fram. Det är en påverkan, men det är ändå lugnt att äta fisken, säger Rune Andersson och pekar på den rekommendation som finns om att inte äta abborre, gädda, gös och lake mer än en gång i veckan, med tanke på kvicksilvret.

Diskussionen om provtagning kom upp på den senaste årsstämman hos fiskevårdsområdet. Bakgrunden är att det kommit larmrapporter från andra håll i landet, där man befarat att vatten påverkats av räddningstjänstens övningsområden.

Oro har därför funnits om att räddningstjänstens övningsområde Bysjön, och det släckskum som använts där, skulle ha påverkan i Bysjön, som ses som en fin fiskesjö. Rune Andersson ser dock de resultat som nu är klara som betryggande.

Miljöinspektör Anna-Lisa Almgren menar att räddningstjänsten kan få bekosta eventuella ytterligare provtagningar om sådana anses nödvändiga.